Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfee
d.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Re: jak zrobić????????
Date: Thu, 20 Feb 2003 07:52:50 +0100
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 35
Message-ID: <1fqo2v0.sbicru7qxosgN%wlos@tele.com.pl>
References: <b30lhs$4e2$1@nemesis.news.tpi.pl> <b30u2b$ld4$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pq40.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1045724050 9947 217.99.0.40 (20 Feb 2003 06:54:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Feb 2003 06:54:10 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147249
Ukryj nagłówki
Piotr Zawadzki <p...@f...pl> wrote:
> Obywatel PIECIA napisa" na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:
>
> > CZY MOŻE KTOŚ MI POWIEDZIEĆ CZY MOŻNA ZROBIĆ GOLONKĘ W MIKROFALI??BARDZO
> > PROSZĘ O RADĘ.
>
> JEŻELI TAKĄ LUBISZ, to tak, można zrobić. Ale lepszy jest kurczak z KFC.
Na pewno nie jest lepszy od golonki. Te zreszta mozna doskonale zrobic w
kuchence mikrofalowej.
Potrzebna jest kuchenka z dodatkowym nawiewem goracego powietrza.
Golonke ok. 1 kg czyscimy, obsuszamy, skorke nacinamy w ukosna kratke,
przyprawiamy sola i bialym pieprzem i obsmazamy wstepnie na patelni w
sporej ilosci smalcu (jezeli dysponujemy tylko kuchenka mikrofalowa, to
te czynnosc mozna od biedy. pominac). Nastepnie wstaawiamy w odpowiednim
naczyniu, do ktorego nalalismy odrobine wody, pod przykryciem do
kuchenki nastawionej na 360 Wat i 200 - 220 stopni na 20 min. Tymczases
kroimy w kostke jedna cebule, ktora wkladamy do plaskiego naczynia ze
smalcem pozostalym ze smazenia (ewentualnie jeszce troche smalcu
dodajemy) i 200 ml. wywaru z miesa. Wkladamy tam lisc bobkowy i ziarno
angielskiego ziela. Golonke wyjmujemy z naczynia i smarujemy ciemnym,
mocnym piwem (np. porterem), Do kuchenki wkladamy na dno naczynie z
cebula i smalcem, nad nim na ruszcie golonke. Pieczemy jeszce 20-25 min.
Na 10 min. przed koncem smarujemy jesze raz piwem. Wyjmujemy golonke i
zawijamy w aluminowa folie, aby doszla. Do sosu w naczyniu dolewamy
troche piwa, tego, ktorym smarowalismy golonke i wstawiamy jeszcze do
kuchenki nastawionej na 600 watt, bez dogrzewania powietrzem, na ok. 2
min, aby sie nieco wygotowal. Sos przed podaniem cedzimy przez sito.
Wladyslaw
|