Data: 2003-02-20 06:52:50
Temat: Re: Re: jak zrobić????????
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Piotr Zawadzki <p...@f...pl> wrote:
> Obywatel PIECIA napisa" na grupę pl.rec.kuchnia następujące rzeczy:
>
> > CZY MOŻE KTOŚ MI POWIEDZIEĆ CZY MOŻNA ZROBIĆ GOLONKĘ W MIKROFALI??BARDZO
> > PROSZĘ O RADĘ.
>
> JEŻELI TAKĄ LUBISZ, to tak, można zrobić. Ale lepszy jest kurczak z KFC.
Na pewno nie jest lepszy od golonki. Te zreszta mozna doskonale zrobic w
kuchence mikrofalowej.
Potrzebna jest kuchenka z dodatkowym nawiewem goracego powietrza.
Golonke ok. 1 kg czyscimy, obsuszamy, skorke nacinamy w ukosna kratke,
przyprawiamy sola i bialym pieprzem i obsmazamy wstepnie na patelni w
sporej ilosci smalcu (jezeli dysponujemy tylko kuchenka mikrofalowa, to
te czynnosc mozna od biedy. pominac). Nastepnie wstaawiamy w odpowiednim
naczyniu, do ktorego nalalismy odrobine wody, pod przykryciem do
kuchenki nastawionej na 360 Wat i 200 - 220 stopni na 20 min. Tymczases
kroimy w kostke jedna cebule, ktora wkladamy do plaskiego naczynia ze
smalcem pozostalym ze smazenia (ewentualnie jeszce troche smalcu
dodajemy) i 200 ml. wywaru z miesa. Wkladamy tam lisc bobkowy i ziarno
angielskiego ziela. Golonke wyjmujemy z naczynia i smarujemy ciemnym,
mocnym piwem (np. porterem), Do kuchenki wkladamy na dno naczynie z
cebula i smalcem, nad nim na ruszcie golonke. Pieczemy jeszce 20-25 min.
Na 10 min. przed koncem smarujemy jesze raz piwem. Wyjmujemy golonke i
zawijamy w aluminowa folie, aby doszla. Do sosu w naczyniu dolewamy
troche piwa, tego, ktorym smarowalismy golonke i wstawiamy jeszcze do
kuchenki nastawionej na 600 watt, bez dogrzewania powietrzem, na ok. 2
min, aby sie nieco wygotowal. Sos przed podaniem cedzimy przez sito.
Wladyslaw
|