Data: 2003-02-20 16:59:06
Temat: Re: jak zrobić????????
Od: "Irek" <j...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> CZY MOŻE KTOŚ MI POWIEDZIEĆ CZY MOŻNA ZROBIĆ GOLONKĘ W MIKROFALI??BARDZO
> PROSZĘ O RADĘ.
Nic trudnego robie to od 10 lat.
Masz dwie mozliowosci :
1 golonka z rosolu (trzymana tam trzy dni przy okazji przygotowywania
miesiwa do wedzenia) ja z lenistwa osuszam, pakuje szczelnie w folie i
zamrazam
2 nacierasz majerankiem, sola, pieprzem, poszatkowanym (wycisnietym)
czosnkiem, polamanym listkiem laurowym mozna jeszcze natrzec wegeta, na
zasadzie wszystko w garsc i wedle uznania i do szklanego naczynia na minimum
5 godzin.
Teraz w zaleznosci od mocy mikrofali wstawiasz szklane naczynie z przykrywka
i oczwiscie golonka :-)) na 5 do 9 minut na max, potem zmniejszasz moc do
jednego stopnia powyzej odmrazania i wlaczasz zegar na 50 min, po tym czasie
przewracasz golonke na druga strone i nasepne 40-50 min.
Ten czas jest tak dobrany aby skorka byla przyrumieniona i
chrupiaco-zjadliwa, jezeli zwiekszysz moc do polowy wydajnosci mikrofali to
uzyskasz przyspieszenie pieczenia ale skorka bedzie zpieczona do
przydatnosci podeszwy buta :-(((
Musisz poeksperymentowac :-)))
pozdrawiam
Irek
ps trafilem wczoraj fuche na pilny wyjazd do Gdyni, mialem tyle czasu aby
swojemu babstwu :-)) przygotowac pieczona karkowke (oczywiscie w mikrofali )
i piekny kawalek szynki w naczyniu rosyjskim z przykryciem tzw "czogunnym" z
dodatkiem marchewki, cebulki, podsmazonych pieczarek itp. Zgadnij co
musialem dzisiaj po powrocie dojadac :-)))
|