Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!newsfee
d.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Irek" <j...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jak zrobić????????
Date: Thu, 20 Feb 2003 17:59:06 +0100
Organization: home
Lines: 33
Message-ID: <b334g2$98f$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b30lhs$4e2$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: "Irek" <j...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: pd85.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1045763395 9487 217.99.106.85 (20 Feb 2003 17:49:55
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Feb 2003 17:49:55 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147349
Ukryj nagłówki
> CZY MOŻE KTOŚ MI POWIEDZIEĆ CZY MOŻNA ZROBIĆ GOLONKĘ W MIKROFALI??BARDZO
> PROSZĘ O RADĘ.
Nic trudnego robie to od 10 lat.
Masz dwie mozliowosci :
1 golonka z rosolu (trzymana tam trzy dni przy okazji przygotowywania
miesiwa do wedzenia) ja z lenistwa osuszam, pakuje szczelnie w folie i
zamrazam
2 nacierasz majerankiem, sola, pieprzem, poszatkowanym (wycisnietym)
czosnkiem, polamanym listkiem laurowym mozna jeszcze natrzec wegeta, na
zasadzie wszystko w garsc i wedle uznania i do szklanego naczynia na minimum
5 godzin.
Teraz w zaleznosci od mocy mikrofali wstawiasz szklane naczynie z przykrywka
i oczwiscie golonka :-)) na 5 do 9 minut na max, potem zmniejszasz moc do
jednego stopnia powyzej odmrazania i wlaczasz zegar na 50 min, po tym czasie
przewracasz golonke na druga strone i nasepne 40-50 min.
Ten czas jest tak dobrany aby skorka byla przyrumieniona i
chrupiaco-zjadliwa, jezeli zwiekszysz moc do polowy wydajnosci mikrofali to
uzyskasz przyspieszenie pieczenia ale skorka bedzie zpieczona do
przydatnosci podeszwy buta :-(((
Musisz poeksperymentowac :-)))
pozdrawiam
Irek
ps trafilem wczoraj fuche na pilny wyjazd do Gdyni, mialem tyle czasu aby
swojemu babstwu :-)) przygotowac pieczona karkowke (oczywiscie w mikrofali )
i piekny kawalek szynki w naczyniu rosyjskim z przykryciem tzw "czogunnym" z
dodatkiem marchewki, cebulki, podsmazonych pieczarek itp. Zgadnij co
musialem dzisiaj po powrocie dojadac :-)))
|