Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "olob kowalski" <b...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: jak zrobić ser
Date: Wed, 21 May 2008 17:11:49 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 36
Message-ID: <g11l4l$j3e$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: localhost
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1211389909 19566 172.20.26.234 (21 May 2008 17:11:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 May 2008 17:11:49 +0000 (UTC)
X-User: bolo1975
X-Forwarded-For: 92.244.32.9
X-Remote-IP: localhost
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313501
Ukryj nagłówki
uznałem że warto abym powiedział jak można zamienić w ser mleko w bardzo
prosty sposób i mam nadzieję że wielu spróbuje tego sposobu i zapomni o
kupowaniu bzdur w postaci podpuszczek i tego typu pierduł syntetycznych :)
po pierwsze jak na to wpadłem
przypomniałem sobie że moja siostra kiedy była mała i wypiła mleko a później
miało jej się odbić to rzygnęła sobie serkiem i to dało mi do myslenia że
skoro cielęta w zołądkach mają tzw enzym ścinający mleko i małe dziecko też
go ma to znaczy że wszyscy mamy ten enzym
żeby to sprawdzić jak zwykle kupiłem mleczko prosto od krówki od znajomego
rolnika
dla sprawdzenia czy ja też mam w żołądku podpuszczkę wypiłem pół kubka mleka
(aby nie było żadnych obcych zapachów:) rano naczczo po czym odczekałem dwie
minuty wsadziłem palec do buzi i wyrzygałem zawartość żołądka i co wyzygałem
serek :) to dało mi jeszcze więcej do myślenia
jako że miałem jeszcze siedem litrów świeżego słodkiego mleka przeznaczone na
ser wziąłem z moich wymiocin ok 1gram śluzu z żoładka i wrzuciłem go do
siedmiu litrów mleka i poszedłem zająć się czym innym
po 3 godzinach przyszedłem zobaczyć jaki jest efekt i oczy mi zbielały kiedy
zobaczyłem że mleko zamieniło się w zbitą słodką masę :) serową
zamieszałem masę tak jak robią to w mleczarniach i zostawiłem na kolejne 2
godziny
po tym czasie ser opadł na dno i stworzył zbitą masę a serwatka wyszła na
górę i była czyściutka prawie jak woda :)
tak więc nie trzeba żadnych enzymów z cielęcych żołądków ani syntetycznych
podpuszczek każdy z nas ma w swoim żoładku taką podpuszczkę :) wystarczy ją
wydobyć przez zmuszenie się do wymiotowania i najlepiej zrobić to naczczo po
wypiciu rano mleka aby nie było jakiś obcych zapachów i syfków :)
jeszcze nie wiem jak taki ser bedzie się przechowywał ale to wkrótce się
okaże narazie podpuszczka z mojego zołądka działa fantastycznie :)
kto ma ochotę spróbować powyższego sposobu serdecznie polecam masa serowa
powstaje fantastycznie i wyjątkowo szybko
no to udanej produkcji serów
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|