Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jak zwykle

Grupy

Szukaj w grupach

 

jak zwykle

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-18 07:50:04

Temat: jak zwykle
Od: "sMOCZYCA" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

zwracam się z pytankiem, tym razem czy ktoś z was robił kiedys takie
ślimaczki drożdżowe nadziewane orzechami wszelkiego rodzaju? ja jadłam
kiedyś takie pyszne na Węgrzech i do tej pory nie udało mi siępodobnego
przepisu nigdzie znaleźć - jeśli jakiś specjalita zna to poproszę o podanie
go


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-18 09:19:33

Temat: Re: jak zwykle
Od: "margola & zielarz" <malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aoohvc$h10$1@flis.man.torun.pl...
> zwracam się z pytankiem, tym razem czy ktoś z was robił kiedys takie
> ślimaczki drożdżowe nadziewane orzechami wszelkiego rodzaju?

spojrz w watek o bullach szwedzkich Adioli, byl niedawno. jesli nie, pogrzeb
w archiwum.

Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-18 09:47:47

Temat: Re: jak zwykle
Od: "sMOCZYCA" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

mniam niam mniam - to dokładnie o takie cudo mi chodziło - wielgaśne dzięki


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-18 10:13:39

Temat: RE: jak zwykle
Od: j...@s...pl (Joanna Michalska) szukaj wiadomości tego autora


zwracam się z pytankiem, tym razem czy ktoś z was robił kiedys takie
ślimaczki drożdżowe nadziewane orzechami wszelkiego rodzaju? ja jadłam
kiedyś takie pyszne na Węgrzech i do tej pory nie udało mi siępodobnego
przepisu nigdzie znaleźć - jeśli jakiś specjalita zna to poproszę o podanie
go

====================================================
========================
=

Ja znam przepis na ślimaczki (papatacze)
Ciasto:
50 dkg mąki
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka
5 dkg cukru
8 dkg margaryny
2 jaja
szczypta soli
Nadzienie:
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów łuskanych włoskich
10 dkg migdałów
łyżka skórki pomarańczowej
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
5 dkg cukru
3 dkg margaryny
sok z połówki cytryny
Polewa:
5-8 dkg cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka masła

Posiekane rodzynki ,migdały i orzechy zmieszać ze skórką pomarańczową,
sokiem z cytryny oraz cynamonem. Drożdże rozrobić i zostawić do wyrośnięcia
a później wlać do mąki, dodać pozostałe składniki i wyrobić. Zostawić ciasto
do wyrośnięcia. Po około 30 min rozwałkować ciacho na prostokąt grubości 1
cm, posypać cukrem i wiórkami margaryny i równomiernie rozłożyć nadzienie.
Ciasto zwinąć w rulon, i pokroić na plastry (1 cm). Ułożyć luźno na
wysmarowanej tłuszczem blasze i poczekać aż trochę wyrosną następnie upiec
(180C przez 20-25 min). W trakcie pieczenia przygotować polewę: mieszamy
cukier puder z roztopionym masłem i dodając odrobinę wody a na końcu sok z
cytryny. Polewa powinna być półpłynna. Jeżeli jest za rzadka , dosypuje się
trochę cukru pudru. Po wyjęciu polewamy papatacze i zostawiamy do
ostygnięcia.
Pozdrawiam Asia M.


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Piersi z indyka inaczej...?
salatka zimowa do sloikow[P]
Babka z ajerkoniakiem - sprawozdanie
tabele kaloryczne
[Chwale]Sernik Basi

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »