Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.on
et.pl!newsgate.pl
From: j...@s...pl (Joanna Michalska)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: RE: jak zwykle
Date: 18 Oct 2002 12:13:39 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 51
Message-ID: <000201c2768f$037b2c40$4d1119d5@olrt>
References: <aoohvc$h10$1@flis.man.torun.pl>
Reply-To: <j...@s...pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1034936019 11629 192.168.240.245 (18 Oct 2002 10:13:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Oct 2002 10:13:39 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook CWS, Build 9.0.2416 (9.0.2910.0)
X-Received: from witosa1a18 [213.25.17.77] by rumba.samba.pl (SMTPD32-4.06) id
AE56B190110; Fri, 18 Oct 2002 12:11:34 +01d0
X-Received: from witosa1a18 [213.25.17.77] by rumba.samba.pl (SMTPD32-4.06) id
AE56B190110; Fri, 18 Oct 2002 12:11:34 +01d0
X-Received: from witosa1a18 [213.25.17.77] by rumba.samba.pl (SMTPD32-4.06) id
AE56B190110; Fri, 18 Oct 2002 12:11:34 +01d0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130488
Ukryj nagłówki
zwracam się z pytankiem, tym razem czy ktoś z was robił kiedys takie
ślimaczki drożdżowe nadziewane orzechami wszelkiego rodzaju? ja jadłam
kiedyś takie pyszne na Węgrzech i do tej pory nie udało mi siępodobnego
przepisu nigdzie znaleźć - jeśli jakiś specjalita zna to poproszę o podanie
go
====================================================
========================
=
Ja znam przepis na ślimaczki (papatacze)
Ciasto:
50 dkg mąki
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka
5 dkg cukru
8 dkg margaryny
2 jaja
szczypta soli
Nadzienie:
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów łuskanych włoskich
10 dkg migdałów
łyżka skórki pomarańczowej
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
5 dkg cukru
3 dkg margaryny
sok z połówki cytryny
Polewa:
5-8 dkg cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka masła
Posiekane rodzynki ,migdały i orzechy zmieszać ze skórką pomarańczową,
sokiem z cytryny oraz cynamonem. Drożdże rozrobić i zostawić do wyrośnięcia
a później wlać do mąki, dodać pozostałe składniki i wyrobić. Zostawić ciasto
do wyrośnięcia. Po około 30 min rozwałkować ciacho na prostokąt grubości 1
cm, posypać cukrem i wiórkami margaryny i równomiernie rozłożyć nadzienie.
Ciasto zwinąć w rulon, i pokroić na plastry (1 cm). Ułożyć luźno na
wysmarowanej tłuszczem blasze i poczekać aż trochę wyrosną następnie upiec
(180C przez 20-25 min). W trakcie pieczenia przygotować polewę: mieszamy
cukier puder z roztopionym masłem i dodając odrobinę wody a na końcu sok z
cytryny. Polewa powinna być półpłynna. Jeżeli jest za rzadka , dosypuje się
trochę cukru pudru. Po wyjęciu polewamy papatacze i zostawiamy do
ostygnięcia.
Pozdrawiam Asia M.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|