« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-12 11:49:09
Temat: Re: jakie wino do founde?
Użytkownik "Agnes" <v...@t...pl> napisał w wiadomości
news:9soaus$bkr$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> Znalazlam strone poswiecona doborowi potraw do win:
> http://www.akademiawinaiceo.org.pl/m4-dobor_win_t.ht
m
>
> O fondue pisze tyle:
> 1. fondue serowe łagodne: wina średnie białe - wytrawne albo półsłodkie
typu
> spatlese
> 2. fondue serowe pikantne: wina korzenne czerwone (pinot noir )
>
> Poza tym na www.kuchnia.3miasto.pl znalazlam 3 przepisy:
[ciach]
bardzo dziękuję ;-)))
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-12 11:56:48
Temat: Re: jakie wino do founde?
Z tego co wiem i wypróbowałam to można dodać serów miękkich z
> pleśnią, ale nie samych oczywiście tylko jako dodatek;-))))
Czyli jakiegos camemberta mozna do gara wrzucic?
Jeszcze jedno pytanie - czy ser musi byc starty czy moze byc pokrojony w
kostke?
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-12 12:14:22
Temat: Re: jakie wino do founde?Użytkownik "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> napisał w wiadomości
news:01111212082612@polnews.pl...
> Hejeczka raz jeszcze!
>
> Sama sobie odpowiadam, bo doczytałam cały post i stwierdziłam, że
udzieliłam
> mało wyczerpującej odpowiedzi. Fondue serowe doprawiam solą, pieprzem i
gałką
A ja sola nie doprawiam, bo przeciez sery sa slone.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-12 12:19:49
Temat: Re: jakie wino do founde?> Z tego co wiem i wypróbowałam to można dodać serów miękkich z
> > pleśnią, ale nie samych oczywiście tylko jako dodatek;-))))
>
> Czyli jakiegos camemberta mozna do gara wrzucic?
lepiej nie
> Jeszcze jedno pytanie - czy ser musi byc starty czy moze byc pokrojony w
> kostke?
lepiej zetrzeć, wystarczy na grubej tarce. Kostki nie rozpuszczają się
tak dobrze.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-12 13:49:18
Temat: Re: jakie wino do founde?
>Czyli jakiegos camemberta mozna do gara wrzucic?
Chyba bym nie ryzykowała, ja dodawała ser pleśniowy, nie pamietam dokładnie
jaki,ale z niebieską pleśnią.
>Jeszcze jedno pytanie - czy ser musi byc starty czy moze byc pokrojony w
>kostke?
Starty, już mam za sobą eksperymenty z pokrojonym i wyszła mi klucha serowa w
winie, ślubny się zachwycał,ale pewnie tylko dlatego, że ja chciałam zrobić
piękną, romantyczną kolację, a wyszła katastrofa ... Dzielnie mój szanowny mąż
wyjadał ser zapijając winem z tygielka ;-)))))
Pozdrawiam serdecznie,
Kaliope
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-12 13:52:13
Temat: Re: jakie wino do founde?Jezeli do maczania uzywamy bagietki lub innego pieczywa, to proponuje bagietke
pokroic na kawalki i opiec w opiekaczu. W przeciwnym razie po chwili w masie
serowej beda plywac "farfocle" z miekkiego pieczywa.
Pozdrowienia
Bask
>Do maczanie w serze dobre są, oprócz bagietki, czosnek, kawałki jabłka,
>winogrona, seler zielony (jak kto lubi)
>
>Jak masz owoce, to i półwytrawne wino się nada.
>
>Smacznego
>
>Waldek, żując kanapki obiadowe
>
>
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |