Message-ID: <3...@s...pl>
Date: Fri, 12 Oct 2001 17:54:18 +0200
From: PatryCCCja <k...@s...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: jarmuz z makaronem i tofu
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: news.vogel.pl 1002901908 inferno.mikrus.pw.edu.pl (12 Oct 2001 17:51:48
+0200)
Lines: 49
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:74711
Ukryj nagłówki
prosilam o jakies przepisy z jarmuzem. choc grupa kulinarna, nikt nie
odpisal...
poradzilam wiec sobie sama i z radoscia przedstawiam:
jarmuz z makaronem i tofu
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2143
"moj kolejny calkowicie wlasny przepis! :)
obmyslalam go kilka dni, kombinowalam, zastanawialam sie jakie przyprawy by
mi pasowaly... i w koncu wykombinowalam :) pysznosci!"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: weganska
Kategoria: dania gorace
Skala trudnosci: *
Czas przygotowania: w sumie jakies 25-30 min.
Skladniki:
jarmuz - jeden, dorodny
makaron - 150-250 g
tofu - 300g
oliwa
sos sojowy
sól i pieprz
ew. galka muszkatalowa, olej sezamowy, kolendra
Przepis:
z jarmuzu poobcinac liscie, umyc je starannie i pokroic lub porwac na
kawalki. kilka malutkich lisci zostawic do przybrania. reszte zalac na
kilka minut wrzatkiem - szybciej sie ugotuja.
wiekszosc wody odlac, zostawic tyle, zeby sie nie przypalalo, wlac oliwy,
dusic na malym ogniu 15 min.
w tym czasie ugotowac makaron, a tofu pokroic w kostke (o boku tak gdzies
1-1,5 cm) i sowicie skropic sosem sojowym, przemieszac.
po 15 minutach jarmuz powinien byc gotowy. wrzucamy do niego makaron i
tofu, doprawiamy. jesli chcemy pokombinowac ze smakiem dodac kminku lub
galki lub oleju sezamowego, ale z tym ostatnim uwazac, bo choc daje
rewelacyjny aromat, jest mocny i w zbyt duzej ilosci tylko popsuje smak.
jeszcze chwile gotujemy.
i gotowe! nakladamy na talerze, przyozdabiamy pozostawionymi liscmi i
smacznego! :)
smacznego
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|