« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-04-07 06:40:01
Temat: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...Jak ugotować jajka żeby nie popękały skorupki ?
az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-04-07 06:45:19
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...Andrzej napisał(a):
> Jak ugotować jajka żeby nie popękały skorupki ?
Wkładasz do zimnej wody zimne jaja, a do garnka sypiesz szczodrze sól.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-04-07 07:00:07
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...On 7 Kwi, 06:40, "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote:
> Jak ugotować jajka żeby nie popękały skorupki ?
> az
Teoretycznie jaja musza być w temperaturze wody. praktycznie daję
prosto z chłodziarki - część nie pęka. Większa, część. Reszta może iść
do żuru, chrzanu, majonezu, do sałaty
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-04-07 07:08:33
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...Andrzej napsal(a):
> Jak ugotować jajka żeby nie popękały skorupki ?
Robie igielka dziurke na szerszym koncu jajka. No i woda jest solona.
Jak sie zagotuje, to powoli wkladam jajko na lyzce. Gotuje 10 minut, po
czym natychmiast schladzam zimna woda z kranu (to zapewni, ze skorpuke
bedzie mozna latwo obrac). No i dla pewnosci, nie gotowac za dlugo, bo
zoltko otrzyma szara powloke.
Ludek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-04-07 09:29:41
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...Ludek Vasta wrote:
> Andrzej napsal(a):
>
>> Jak ugotować jajka żeby nie popękały skorupki ?
>
>
> Robie igielka dziurke na szerszym koncu jajka. No i woda jest solona.
> Jak sie zagotuje, to powoli wkladam jajko na lyzce. Gotuje 10 minut, po
> czym natychmiast schladzam zimna woda z kranu (to zapewni, ze skorpuke
> bedzie mozna latwo obrac). No i dla pewnosci, nie gotowac za dlugo, bo
> zoltko otrzyma szara powloke.
>
> Ludek
te 10 minut to tak dla średniej wielkości jaja. a ta szara powłoka to
chlorowodór szkodliwy dla organizmu. dlatego wbrew obiegowej opinii że
najlatwiej jest ugotować jaja na twardo jest błędna i myląca.
piotttr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-04-07 11:41:26
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:ev7ef9$hll$2@inews.gazeta.pl...
> Andrzej napisał(a):
>> Jak ugotować jajka żeby nie popękały skorupki ?
>
> Wkładasz do zimnej wody zimne jaja, a do garnka sypiesz szczodrze sól.
Ale obscena!
kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-04-07 11:48:18
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...kasia napisał(a):
> Ale obscena!
Kaśka, nie świntusz, nie przystoi tak poważnej&poważanej matronie.
Odbierz pocztę.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-04-07 12:25:03
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...
"clafoutis" <c...@i...pl> wrote in message
news:ev7o3k$fj6$1@news.interia.pl...
> Ludek Vasta wrote:
>> Andrzej napsal(a):
>>
>>> Jak ugotować jajka żeby nie popękały skorupki ?
>>
>>
>> Robie igielka dziurke na szerszym koncu jajka. No i woda jest solona. Jak
>> sie zagotuje, to powoli wkladam jajko na lyzce. Gotuje 10 minut, po czym
>> natychmiast schladzam zimna woda z kranu (to zapewni, ze skorpuke bedzie
>> mozna latwo obrac). No i dla pewnosci, nie gotowac za dlugo, bo zoltko
>> otrzyma szara powloke.
>>
>> Ludek
>
> te 10 minut to tak dla średniej wielkości jaja. a ta szara powłoka to
> chlorowodór szkodliwy dla organizmu. dlatego wbrew obiegowej opinii że
> najlatwiej jest ugotować jaja na twardo jest błędna i myląca.
pomyłka!!!
siarkowce - siarkowodór jako forma gazowa - żółtko jest cenne dlatego, że
jest to naturalne źródło siarki - bardzo potrzebnej skórze i jej wytworom -
włosom.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-04-07 12:35:30
Temat: Uwaga Panie
Siarkowce - siarkowodór jako forma gazowa - żółtko jest cenne dlatego, że
jest to naturalne źródło siarki - bardzo potrzebnej skórze i jej wytworom -
włosom. Trzeba gotować 7 minut - następnie trzymać w gorącej wodzie do 10
min, żółtko nie musi ściąć się całkowicie. Także drożdze.
Były szampony jajeczne. I szampon siarkowy. Drugim źródłem siarki jest
cebula. Używać na działkach nawozy siarczanowe, przynajmniej od czasu do
czasu - zakwaszają. Może być kreda - ta nie zakwasza. Potrzebny pH-metr.
Obojętny - to 7pHm - mniej - kwaśno, więcej - zasadowo i wtedy siarczany i
siarczyny...
Tyle na temat jaj - ale bez jaj...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-04-07 13:48:18
Temat: Re: jeszcze, jak gotować jajka żeby ...On Apr 7, 8:40 am, "Andrzej" <a...@p...onet.pl> wrote:
> Jak ugotować jajka żeby nie popękały skorupki ?
> az
Wkładam jajka do zimnej wody, czekam ok. 30-40 minut, aby się
temperatura wyrównała we wszystkim, po czym ostrożnie doprowadzam do
wrzenia i gotuję na małym ogniu - ledwie mrugające. 99,9 procent
sukcesu :-))))))))))))))
(Ta 0,01 procenta to poprawka na pęknięcia powstałe wcześniej).
Albo gotuję w aparaciku do jaj :-)
Bez dziurek, bez soli itp.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |