« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-26 08:25:29
Temat: kaczka od Sabaływitam jestem tu pierwszy raz
jakis czas temu jadłem w Zakopanem w hotelu Sabała przy krupowkach piers z
kaczki, tak smakowalo ze od tamtego czasu szukam przepisu, szef kuchni nie
chcial go zdradzic, macie moze pod reka jakis przepis ?
dodam ze kaczka byla podana z zurawinami
dzieki
Buddy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-26 22:11:52
Temat: Re: kaczka od Sabały> witam jestem tu pierwszy raz
>
> jakis czas temu jadłem w Zakopanem w hotelu Sabała przy krupowkach piers z
> kaczki, tak smakowalo ze od tamtego czasu szukam przepisu, szef kuchni nie
> chcial go zdradzic, macie moze pod reka jakis przepis ?
> dodam ze kaczka byla podana z zurawinami
> dzieki
> Buddy
>
Mam gdzieś przepis na piersi z kaczki z czarną porzeczką, którą prawdopodobnie
spokojnie można zamienić z żurawiną
poszukam i jak znajdę to udostępnię ;-))) z przyjemną ością
Pzdr
katioosza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-03 10:09:25
Temat: [P] Pierś kaczki z czarną porzeczkąZNALAZŁAM :-))))))
Pierś kaczki z czarną porzeczką
Przygotowanie 30 min
Dla 4 osób
4 piersi z kaczki bez kości
4 łyżki oleju
1/2 małej cebuli
12 dag masła
torebka ciemnego sosu do pieczeni
4 łyżki likieru z czarnej porzeczki lub brandy
25 dag czarnej porzeczki
sól
biały pieprz
Piersi z kaczki oprószyć solą i białym pieprzem, usmażyć na oleju. Pod koniec
smażenia dodać łyżkę masła, aby kaczka uzyskała złocisty kolor. Z patelni po
smażeniu kaczki zlać tłuszcz, włożyć łyżeczkę masła, wrzucić posiekaną cebulę,
zeszklić. Zalać likierem z czarnej porzeczki lub brandy. Gotować chwilę, wlać
ciemny sos pieczeniowy. Podgrzewać chwilę, przecedzić przez gęste sito. Do
gorącego sosu dodać resztę miękkiego masła, przyprawić do smaku solą i białym
pieprzem. Na koniec dodać czarną porzeczkę, delikatnie wymieszać, aby owoce się
nie rozpadły i zbyt mocno nie popękały. Piersi kaczki pokroić w poprzek w
plastry, polać sosem.
Podawać ze smażonymi ziemniakami lub ziemniakami pieczonymi oraz fasolką
szparagową.
Do kaczki z czarną porzeczką pasuje wino typu Cabernet.
Pzdr
katioosza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |