Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: k...@o...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] Pierś kaczki z czarną porzeczką
Date: 3 Jul 2003 12:09:25 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 35
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1057226965 16953 192.168.240.245 (3 Jul 2003 10:09:25 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Jul 2003 10:09:25 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 10.8.2.56, 213.180.130.14
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; NetPanel:40538)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:162420
Ukryj nagłówki
ZNALAZŁAM :-))))))
Pierś kaczki z czarną porzeczką
Przygotowanie 30 min
Dla 4 osób
4 piersi z kaczki bez kości
4 łyżki oleju
1/2 małej cebuli
12 dag masła
torebka ciemnego sosu do pieczeni
4 łyżki likieru z czarnej porzeczki lub brandy
25 dag czarnej porzeczki
sól
biały pieprz
Piersi z kaczki oprószyć solą i białym pieprzem, usmażyć na oleju. Pod koniec
smażenia dodać łyżkę masła, aby kaczka uzyskała złocisty kolor. Z patelni po
smażeniu kaczki zlać tłuszcz, włożyć łyżeczkę masła, wrzucić posiekaną cebulę,
zeszklić. Zalać likierem z czarnej porzeczki lub brandy. Gotować chwilę, wlać
ciemny sos pieczeniowy. Podgrzewać chwilę, przecedzić przez gęste sito. Do
gorącego sosu dodać resztę miękkiego masła, przyprawić do smaku solą i białym
pieprzem. Na koniec dodać czarną porzeczkę, delikatnie wymieszać, aby owoce się
nie rozpadły i zbyt mocno nie popękały. Piersi kaczki pokroić w poprzek w
plastry, polać sosem.
Podawać ze smażonymi ziemniakami lub ziemniakami pieczonymi oraz fasolką
szparagową.
Do kaczki z czarną porzeczką pasuje wino typu Cabernet.
Pzdr
katioosza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|