Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kapusta zasmażana jak?

Grupy

Szukaj w grupach

 

kapusta zasmażana jak?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 18


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-07-18 20:35:52

Temat: Re: kapusta zasmażana jak?
Od: rAzor <k...@...tusk.plusk.de> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Panslavista napisał:

> "rAzor" <k...@...tusk.plusk.de> wrote in message
> news:e9jds5$hkr$1@inews.gazeta.pl...
>
> Ja robię inaczej, zasmażana czyli ze zasmażką - posiekana, ugotowana do
> miękkości kapusta, do tego zezłocona cebulka i na tym samym tłuszczu
> odrobina zasmażki, aby nie była za gęsta. Kapusta na słodko, ale można dodać
> trochę octu, aby zakwasić i tę zasmażkę - wywar robi się jak rzadki sosik i
> cały smak w nim jest. Oczywiście można koncentrat pomidorowy, ale kwaśny
> oraz śmietanę, względnie tylko śmietanę.


O własnie - ocet i zasmażka. Taka też jest superowa.
Osobiście do schaboszczaka najbardziej mi pasuje zasmażana kiszona
kapusta... Ło matko, jaki ja głodny jestem.
Ta grupa jest bardziej prowokacyjna od 'naszej' spelunki. ;)
--
rAzor

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-07-19 01:59:50

Temat: Re: kapusta zasmażana jak?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"rAzor" <k...@...tusk.plusk.de> wrote in message
news:e9jgp8$234$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Panslavista napisał:
>
>> "rAzor" <k...@...tusk.plusk.de> wrote in message
>> news:e9jds5$hkr$1@inews.gazeta.pl...
>>
>> Ja robię inaczej, zasmażana czyli ze zasmażką - posiekana, ugotowana do
>> miękkości kapusta, do tego zezłocona cebulka i na tym samym tłuszczu
>> odrobina zasmażki, aby nie była za gęsta. Kapusta na słodko, ale można
>> dodać trochę octu, aby zakwasić i tę zasmażkę - wywar robi się jak rzadki
>> sosik i cały smak w nim jest. Oczywiście można koncentrat pomidorowy, ale
>> kwaśny oraz śmietanę, względnie tylko śmietanę.
>
>
> O własnie - ocet i zasmażka. Taka też jest superowa.
> Osobiście do schaboszczaka najbardziej mi pasuje zasmażana kiszona
> kapusta... Ło matko, jaki ja głodny jestem.
> Ta grupa jest bardziej prowokacyjna od 'naszej' spelunki. ;)
> --
> rAzor

Cierp ciało, gdy Ci się zachciało, ja planuję, co będę jadł - zawsze jem to,
co lubię. Tylko do tego jednego się nie lenię - do dogadzania sobie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-07-19 08:19:13

Temat: Re: kapusta zasmażana jak?
Od: "rympal" <r...@w...pl§> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e9jg44$9ei$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "rAzor" <k...@...tusk.plusk.de> wrote in message
> news:e9jds5$hkr$1@inews.gazeta.pl...
>
> Ja robię inaczej, zasmażana czyli ze zasmażką - posiekana, ugotowana do
> miękkości kapusta, do tego zezłocona cebulka i na tym samym tłuszczu
> odrobina zasmażki, aby nie była za gęsta. Kapusta na słodko, ale można
> dodać trochę octu, aby zakwasić i tę zasmażkę - wywar robi się jak rzadki
> sosik i cały smak w nim jest. Oczywiście można koncentrat pomidorowy, ale
> kwaśny oraz śmietanę, względnie tylko śmietanę.
>

a probowales kiedys robic kotlety z kapusty?
Trzeba kapuste (glowke pokroic na cwierci) obgotowac w wodzie albo bulionie
warzywnym, przepuscic przez maszynke do miesa i talerz z kapusta ustawic pod
katem - tak by woda odciekla (mozna wycisnac w szmatce) , ostudzic. Pozniej
normalnie - jajka, maka, przyprawy. Formujesz kotlety. Smazysz na oleju.
Dobrze do farszu dodac duzo koperku.

rympal


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-07-19 08:22:12

Temat: Re: kapusta zasmażana jak?
Od: "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Majkaa" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:e9j3th$g7j$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jak robicie kapustę zasmażaną do schabowego?
>
Skoro nie wiesz tak podstawowej rzeczy, to znaczy, że jesteś początkująca. A
ja mam dobre serce, więc Ci napiszę szczegółowo krok po kroku.
1. Kapustę szatkujemy jak kto lubi, grubiej albo cieniej
2. Do kapusty dodajemy 2 cebule pokrojone w piórka (2 cebule na główkę
kapusty).
3. Mieszamy to razem, posypujemy garścią soli, mieszamy starannie rękami i
rozrzucamy na czymś (można na stolnicy, ja rozrzucam na stole pokrytym
ceratą) na dość luźną i szeroką kupkę.
4. I niech sobie tak poleży aż przywiędnie i puści nieco soku (pół godziny
do godziny).
5. Jak już przywiędło to bierzemy rękami ile nam się w garściach zmieści i
wyciskamy sok (sok wyrzucamy)
6. Kładziemy go gara i podlewamy wodą - wody tyle, żeby sięgnęła do połowy
kapusty.
7. Przykrywamy i gotujemy do miękości od czasu do czasu mieszając (im
starsza kapusta tym dłużej, z młodą trzeba uważać, żeby jej nie rozgotować)
8. Robimy zasmażkę, w wersji lux na świeżo stopionej słonince (ze
skwarkami), w wersji niby zdrowszej na oleju (na tę ilość trzeba ok 1/3
kubka oleju) - zasmażka ma być biała, czyli aby tylko się mąka połączyła z
tłuszczem - na tę ilość dwie czubate łyżki mąki.
9. Zasmażkę dodajemy do kapusty, zagotowujemy.
10. Przyprawiamy octem (2 łyżki) i cukrem (jak kto lubi 2-4 łyżki)
I już. Najlepsza jest następnego dnia.
Ja ją zjadam na ciepło do mięsa albo na zimno położoną na chlebie.
Acha, na samym końcu można dać pęczek posiekanego koperku, ale to raczej do
młodej
Pozdrawiam - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-07-19 08:31:34

Temat: Re: kapusta zasmażana jak?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"batory" <b...@p...beztego.onet.pl> wrote in message
news:e9kq8g$ja6$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Majkaa" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:e9j3th$g7j$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Jak robicie kapustę zasmażaną do schabowego?
>>
> Skoro nie wiesz tak podstawowej rzeczy, to znaczy, że jesteś początkująca.
> A ja mam dobre serce, więc Ci napiszę szczegółowo krok po kroku.
> 1. Kapustę szatkujemy jak kto lubi, grubiej albo cieniej
> 2. Do kapusty dodajemy 2 cebule pokrojone w piórka (2 cebule na główkę
> kapusty).
> 3. Mieszamy to razem, posypujemy garścią soli, mieszamy starannie rękami i
> rozrzucamy na czymś (można na stolnicy, ja rozrzucam na stole pokrytym
> ceratą) na dość luźną i szeroką kupkę.
> 4. I niech sobie tak poleży aż przywiędnie i puści nieco soku (pół godziny
> do godziny).
> 5. Jak już przywiędło to bierzemy rękami ile nam się w garściach zmieści i
> wyciskamy sok (sok wyrzucamy)
> 6. Kładziemy go gara i podlewamy wodą - wody tyle, żeby sięgnęła do połowy
> kapusty.
> 7. Przykrywamy i gotujemy do miękości od czasu do czasu mieszając (im
> starsza kapusta tym dłużej, z młodą trzeba uważać, żeby jej nie
> rozgotować)
> 8. Robimy zasmażkę, w wersji lux na świeżo stopionej słonince (ze
> skwarkami), w wersji niby zdrowszej na oleju (na tę ilość trzeba ok 1/3
> kubka oleju) - zasmażka ma być biała, czyli aby tylko się mąka połączyła z
> tłuszczem - na tę ilość dwie czubate łyżki mąki.
> 9. Zasmażkę dodajemy do kapusty, zagotowujemy.
> 10. Przyprawiamy octem (2 łyżki) i cukrem (jak kto lubi 2-4 łyżki)
> I już. Najlepsza jest następnego dnia.
> Ja ją zjadam na ciepło do mięsa albo na zimno położoną na chlebie.
> Acha, na samym końcu można dać pęczek posiekanego koperku, ale to raczej
> do młodej
> Pozdrawiam - Agnieszka

Tylko po co to solenie i wyciskanie witamin? Tak się przygotowuje kapustę na
surówkę, ze śmietaną lub majonezem, lub z octem i olejem. I ten cukier, w
cebuli jest dużo cukru!
Gotuje się w otwartym garnku - kapustne niezbyt ałdnie na początku gotowania
pachną. A reszta to już taka sama.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-07-19 08:34:38

Temat: Re: kapusta zasmażana jak?
Od: "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Tylko po co to solenie i wyciskanie witamin? Tak się przygotowuje kapustę
> na surówkę, ze śmietaną lub majonezem, lub z octem i olejem. I ten cukier,
> w cebuli jest dużo cukru!
> Gotuje się w otwartym garnku - kapustne niezbyt ałdnie na początku
> gotowania pachną. A reszta to już taka sama.
>
>
Właśni po to to solenie i wyciskanie, żeby nie pachniało, i żeby nie było
gorzkawe. W ten sposób pozbywa się tych nieprzyjemnych estrów z kapusty. Jak
dla mnie to cukier z cebuli nie wystarczy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-07-19 10:24:02

Temat: Re: kapusta zasmażana jak?
Od: "Majkaa" <m...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Majkaa" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:e9j3th$g7j$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jak robicie kapustę zasmażaną do schabowego?
>
>
Pięknie dziękuję wszystkim na pewno bardzo mi to pomoze w przygotowaniu.
Wiele osób znajomych pytałam i nie słyszeli o zasmażanej kapuście i to
bez względu na staż. Nawet osoba, która uwaza sie za super kucharkę, co mnie
bardzo rozbawiło.
Majka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-07-19 11:04:06

Temat: Re: kapusta zasmażana jak?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Majkaa" <m...@n...pl> wrote in message
news:e9l1ch$svs$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Majkaa" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:e9j3th$g7j$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Jak robicie kapustę zasmażaną do schabowego?
>>
>>
> Pięknie dziękuję wszystkim na pewno bardzo mi to pomoze w przygotowaniu.
> Wiele osób znajomych pytałam i nie słyszeli o zasmażanej kapuście i to
> bez względu na staż. Nawet osoba, która uwaza sie za super kucharkę, co
> mnie
> bardzo rozbawiło.
> Majka

Możliwe, że zna inną nazwę, ja pochodzę z południowo-wschdniej Polski i znam
wiele nazw, które budziły zdziwienie, czasem śmiech, lub próby poprawiania -
np. słynne "na pole" kontra "na dwór" jako wyjście na zewnątrz budynku, nie
mylić z pójściem "w pole"... Drugi taki śmieszny (dla mnie) zestaw "chcę
kaszy manny (prawidłowe) z miejscowym "chcę kaszy mannej" (rusycuzm),
Trzecie - kocioł blaszany do gotowania bielizny - u mnie "baniak"...

A "zasmażka" bywa nazywana także "zaprażką". Oczywiście, w tym przypadku
chodzi o całkowicie różne półprodukty kulinarne - w końcu smaży się na
tłuszczu, a praży bez niego. I dokładnie - do niektórych potraw można
uprażyć mąkę na suchej patelni i rozprowadzić wodą jak normalną zasmażkę...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

maszynka zelmer+pomidory
Mrożenie zupy ogórkowej
panga z...?
Leczenie jedzenem - rozwolnienie
drożdże sypkie i tradycyjne

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »