Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kapusta zasmażana jak?
Date: Wed, 19 Jul 2006 13:04:06 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <e9l3jv$q0p$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e9j3th$g7j$1@atlantis.news.tpi.pl> <e9l1ch$svs$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcx130.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1153307072 26649 83.6.239.130 (19 Jul 2006 11:04:32
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Jul 2006 11:04:32 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0629-0, 2006-07-18), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273510
Ukryj nagłówki
"Majkaa" <m...@n...pl> wrote in message
news:e9l1ch$svs$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Majkaa" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:e9j3th$g7j$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Jak robicie kapustę zasmażaną do schabowego?
>>
>>
> Pięknie dziękuję wszystkim na pewno bardzo mi to pomoze w przygotowaniu.
> Wiele osób znajomych pytałam i nie słyszeli o zasmażanej kapuście i to
> bez względu na staż. Nawet osoba, która uwaza sie za super kucharkę, co
> mnie
> bardzo rozbawiło.
> Majka
Możliwe, że zna inną nazwę, ja pochodzę z południowo-wschdniej Polski i znam
wiele nazw, które budziły zdziwienie, czasem śmiech, lub próby poprawiania -
np. słynne "na pole" kontra "na dwór" jako wyjście na zewnątrz budynku, nie
mylić z pójściem "w pole"... Drugi taki śmieszny (dla mnie) zestaw "chcę
kaszy manny (prawidłowe) z miejscowym "chcę kaszy mannej" (rusycuzm),
Trzecie - kocioł blaszany do gotowania bielizny - u mnie "baniak"...
A "zasmażka" bywa nazywana także "zaprażką". Oczywiście, w tym przypadku
chodzi o całkowicie różne półprodukty kulinarne - w końcu smaży się na
tłuszczu, a praży bez niego. I dokładnie - do niektórych potraw można
uprażyć mąkę na suchej patelni i rozprowadzić wodą jak normalną zasmażkę...
|