Data: 2006-07-19 11:04:06
Temat: Re: kapusta zasmażana jak?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Majkaa" <m...@n...pl> wrote in message
news:e9l1ch$svs$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Majkaa" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:e9j3th$g7j$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Jak robicie kapustę zasmażaną do schabowego?
>>
>>
> Pięknie dziękuję wszystkim na pewno bardzo mi to pomoze w przygotowaniu.
> Wiele osób znajomych pytałam i nie słyszeli o zasmażanej kapuście i to
> bez względu na staż. Nawet osoba, która uwaza sie za super kucharkę, co
> mnie
> bardzo rozbawiło.
> Majka
Możliwe, że zna inną nazwę, ja pochodzę z południowo-wschdniej Polski i znam
wiele nazw, które budziły zdziwienie, czasem śmiech, lub próby poprawiania -
np. słynne "na pole" kontra "na dwór" jako wyjście na zewnątrz budynku, nie
mylić z pójściem "w pole"... Drugi taki śmieszny (dla mnie) zestaw "chcę
kaszy manny (prawidłowe) z miejscowym "chcę kaszy mannej" (rusycuzm),
Trzecie - kocioł blaszany do gotowania bielizny - u mnie "baniak"...
A "zasmażka" bywa nazywana także "zaprażką". Oczywiście, w tym przypadku
chodzi o całkowicie różne półprodukty kulinarne - w końcu smaży się na
tłuszczu, a praży bez niego. I dokładnie - do niektórych potraw można
uprażyć mąkę na suchej patelni i rozprowadzić wodą jak normalną zasmażkę...
|