Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia karpatka

Grupy

Szukaj w grupach

 

karpatka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-02 21:41:28

Temat: karpatka
Od: "Leszek K. TALKO" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pomocy!
Wmowilam mojemu mezowi ze ze mnie swietna kucharka ciastkarka. On ma
niewyszukane gusta wiec jakis biszkopt czy zebre zje ale ostatnio domaga sie
czegos lepszego. MOwi ze chce torta z masa albo karpatke. A mi masa nie
wychodzi!!!!!
Ratujcie czy to ma byc na budyniu czy gotowa kupic? Moze wogole ktos juz
dawal te karpatke ludziom albo torcik. Bede wdzieczna za kazda mase -
czekoladowe waniliowe owoceowe. Biore jak leci tylko prosze jesli mozna
dokladnie mi napisac jak z ta masa robic zeby sie nie zwazyla albo co? W
zamian moge doniesc ze malzonek jest genialnym kucharzem i ma tony przepisow
na kazda okazje oraz tony znajomych ktorzy je zjadaja (nie przepisy). Wiec w
razie jakiegos problemu moge go zapytac w imieniu albo samego zaprezentowac
na liscie.
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-03 07:45:46

Temat: Odp: karpatka
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Leszek K. TALKO <t...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:97p4gl$t1u$...@l...gazeta.pl...
> Pomocy!
> . MOwi ze chce torta z masa albo karpatke. A mi masa nie
> wychodzi!!!!!
Można w sklepach kupić proszek na masę do karpatki, ale z powodzeniem pasuje
masa budyniowa - po prostu trzeba ugotować biały budyń i ostudzić.
Masło wyjąć wcześniej z lodówki i gdy oba produkty mają podobną temperaturę
utrzeć mikserem masło ew. z małym dodatkiem cukru pudru, a potem po łyżce
dodawać budyń / na 1 budyń- 1/2 l. - 1 kostka masła /.
To w zasadzie nie ma prawa się zwarzyć. Karpatka dobrze smakuje, gdy pod
kremem jest cienka warstwa kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki, wtedy
ciasto nie jest takie mdłe.
Życzę smacznego
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-03 10:48:51

Temat: Re: karpatka
Od: "Monika Gadomska" <m...@a...net> szukaj wiadomości tego autora



"Leszek K. TALKO" <t...@g...pl> wrote in message
news:97p4gl$t1u$1@leo.gazeta.pl...
> Pomocy!
> Wmowilam mojemu mezowi ze ze mnie swietna kucharka ciastkarka. On ma
> niewyszukane gusta wiec jakis biszkopt czy zebre zje ale ostatnio domaga
sie
> czegos lepszego. MOwi ze chce torta z masa albo karpatke. A mi masa nie
> wychodzi!!!!!
> Monika

A mi wychodzi masa, a za to Karpaty nie górzyste tylko zupełnie płaskie:(
Robiłam wg przepisu z "proszkowego" Dr Oetkera. Co może być przyczyną
niewyrośnięcia gór?
Pozdrawiam,
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-03 11:25:42

Temat: Re: karpatka
Od: Fargosia <f...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Witam wszystkich po raz pierwszy.


In article Barbara says...
>
>Użytkownik Leszek K. TALKO <t...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
>napisał:97p4gl$t1u$...@l...gazeta.pl...
>> Pomocy!
>> . MOwi ze chce torta z masa albo karpatke. A mi masa nie
>> wychodzi!!!!!
>Można w sklepach kupić proszek na masę do karpatki, ale z powodzeniem pasuje
>masa budyniowa - po prostu trzeba ugotować biały budyń i ostudzić.

Ja bym jednak odradzała przyrządzanie kremu do karpatki na bazie
budyniu z torebki. Bez porównania lepszy, choć bardziej pracochłonny
będzie wykonany według następującego przepisu:
4 żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym (mikserem),
dodać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki
pszennej i 4 łyżki zimnego mleka, wszystko razem zmiksować,
najlepiej od razu w garnku, w którym później będzie się gotowało
(oszczędność czasu i naczyń). Zagotować 1/2 l mleka, wlać do
przygotowanej masy, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. W
pierwszej chwili pojawią się zapewne grudy, nie należy się tym
przejmować, powinny zniknąć.
Utrzeć 15-20 dkg masła, dodawać do niego po łyżce zimny budyń i
ucierać, aż powstanie puchaty krem.

Pozdrawiam
Gośka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-03 13:02:35

Temat: Re: karpatka
Od: "Goha" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Ja robię karpatkę od czasu do czasu i muszę przyznać, że nie miałam problemu
z masą. Przepis posiadam od Cioci i chętnie sprzedam:-)

Masa:
budyń: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem waniliowym, zostawiając nieco
mleka do rozprowadzenia 2 łyżek mąki pszennej i 2 łyżek mąki ziemniaczanej.
Mąkę dobrze wymieszać i dodać do gotującego się mleka, stale mieszając.
Chwilę gotować a nastepnie odstawić do ostygnięcia.
Kostkę masła ( ja daję "Kasię") utrzeć z szklanką cukru pudru (daję mniej) i
jednym żółtkiem. Dodać do tego zimną masę budyniową i wszystko dokładnie
utrzeć. Ja jeszcze dodaję galaretkę pokrojoną w kostkę i gorzką czekoladę
tudzież pokrojoną. Można dodać jeszcze rodzynki i co tam kto lubi. Podnosi
to wprawdzie mocno kaloryczność, ale efektownie wygląda. W zależności od
dodatków trzeba ująć cukru z masy, bo nie da się zjeść:-)

Powodzenia i smacznego:-)
Goha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-03 15:32:20

Temat: Re: karpatka
Od: "Tomasz Ostrowicz" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Leszek K. TALKO <t...@g...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:97p4gl$t1u$...@l...gazeta.pl...
> Pomocy!
> Wmowilam mojemu mezowi ze ze mnie swietna kucharka ciastkarka. On ma
> niewyszukane gusta wiec jakis biszkopt czy zebre zje ale ostatnio
domaga sie
> czegos lepszego. MOwi ze chce torta z masa albo karpatke. A mi masa
nie
> wychodzi!!!!!
> Ratujcie czy to ma byc na budyniu czy gotowa kupic? Moze wogole ktos
juz
> dawal te karpatke ludziom albo torcik. Bede wdzieczna za kazda
mase -
> czekoladowe waniliowe owoceowe. Biore jak leci tylko prosze jesli
mozna
> dokladnie mi napisac jak z ta masa robic zeby sie nie zwazyla albo
co? W
> zamian moge doniesc ze malzonek jest genialnym kucharzem i ma tony
przepisow
> na kazda okazje oraz tony znajomych ktorzy je zjadaja (nie
przepisy). Wiec w
> razie jakiegos problemu moge go zapytac w imieniu albo samego
zaprezentowac
> na liscie.
> Monika

Witam.

Nie mam wprawdzie zadnego pojecia o karpatce, ale kilka odpowiedzi juz
na ten temat nadeslano.
Pozwole sobie zatem tylko wyrazic slowa glebokiego uznania Pani
Moniko, dla Waszych wspolnych z p. Leszkiem felietonow, ktorych jestem
zagorzalym fanem.
Do dzis wspominam rowniez wspaniale artykuly p. Leszka o eBayu.

Serdeczne pozdrowienia Tomek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-05 09:57:54

Temat: Re: karpatka
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Monika Gadomska <m...@a...net> wrote in message
news:3aa0ccb4$1@news.astercity.net...
>
> A mi wychodzi masa, a za to Karpaty nie górzyste tylko zupełnie płaskie:(
> Robiłam wg przepisu z "proszkowego" Dr Oetkera. Co może być przyczyną
Karpatke robilam raz w zyciu, z Delecty bodajze i tez mi nie wyrosly
Karpaty, co mnie do niej zniechecilo. Na dodatek nie dala sie odlepic od
blaszki. A zrobilam ja bo kolezanka twierdzila ze zawsze sie udaje.
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-05 10:12:42

Temat: Odp: karpatka
Od: "Mateusz" <m...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zalecam wylozenie blachy papierem do pieczenia ... nie przykleja sie ...
jesli robilyscie w/g przepisu na pudelku to ja z osobistych doswiadczen
radze ciasto mieszac mikserkiem na maksymalnych obrotach tak z 10-15 minut
dluzej niz podaja (!). Gory mi wtedy wychodza takie, ze mozna sie po nich
wspinac :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-05 12:18:53

Temat: Re: karpatka
Od: Katarzyna Brzezinska <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc,

Tomasz Ostrowicz wrote:
>
> >
> Do dzis wspominam rowniez wspaniale artykuly p. Leszka o eBayu.
>


to pewnie niedlugo bedzie cos o listach dyskusyjnych ;))
pozdrowienia
Kasia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-06 08:33:32

Temat: Re: karpatka
Od: Robert Keller <n...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora



asia wrote:

> Monika Gadomska <m...@a...net> wrote in message
> news:3aa0ccb4$1@news.astercity.net...
> >
> > A mi wychodzi masa, a za to Karpaty nie górzyste tylko zupełnie płaskie:(
> > Robiłam wg przepisu z "proszkowego" Dr Oetkera. Co może być przyczyną
> Karpatke robilam raz w zyciu, z Delecty bodajze i tez mi nie wyrosly
> Karpaty, co mnie do niej zniechecilo. Na dodatek nie dala sie odlepic od
> blaszki. A zrobilam ja bo kolezanka twierdzila ze zawsze sie udaje.
> Asia

Polecam zrobienie karpatki ze zwyklego przepisu. Najwazniejsza w tym wszystkim
i tak jest, o ile dobrze pamietam, odpowiednio wysoka temperatura.
Pozdrawiam
Aneta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Magyar
Pyszna pizza?
ser żółty
tort ananasowy- bez pieczenia
ser żółty

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »