Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.k.pl!news.k.pl!news.ks.k.pl!not-for-mail
From: Fargosia <f...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: karpatka
Date: Sat, 3 Mar 2001 12:25:42 +0100
Organization: Zdezorganizowana
Lines: 32
Message-ID: <MPG.150af322c3bbc030989681@localhost>
References: <97p4gl$t1u$1@leo.gazeta.pl> <3...@n...ircx.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.96.93.unregistered.k.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain;
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: KORboliN.ks.k.pl 983618782 90139 212.244.96.93 (3 Mar 2001 11:26:22 GMT)
X-Complaints-To: a...@k...k.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 3 Mar 2001 11:26:22 +0000 (UTC)
X-Newsreader: MicroPlanet Gravity v2.30
X-Posting-Agent: Chomik/1.0.3.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:45665
Ukryj nagłówki
Witam wszystkich po raz pierwszy.
In article Barbara says...
>
>Użytkownik Leszek K. TALKO <t...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
>napisał:97p4gl$t1u$...@l...gazeta.pl...
>> Pomocy!
>> . MOwi ze chce torta z masa albo karpatke. A mi masa nie
>> wychodzi!!!!!
>Można w sklepach kupić proszek na masę do karpatki, ale z powodzeniem pasuje
>masa budyniowa - po prostu trzeba ugotować biały budyń i ostudzić.
Ja bym jednak odradzała przyrządzanie kremu do karpatki na bazie
budyniu z torebki. Bez porównania lepszy, choć bardziej pracochłonny
będzie wykonany według następującego przepisu:
4 żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym (mikserem),
dodać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki
pszennej i 4 łyżki zimnego mleka, wszystko razem zmiksować,
najlepiej od razu w garnku, w którym później będzie się gotowało
(oszczędność czasu i naczyń). Zagotować 1/2 l mleka, wlać do
przygotowanej masy, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. W
pierwszej chwili pojawią się zapewne grudy, nie należy się tym
przejmować, powinny zniknąć.
Utrzeć 15-20 dkg masła, dodawać do niego po łyżce zimny budyń i
ucierać, aż powstanie puchaty krem.
Pozdrawiam
Gośka
|