Data: 2001-03-03 11:25:42
Temat: Re: karpatka
Od: Fargosia <f...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam wszystkich po raz pierwszy.
In article Barbara says...
>
>Użytkownik Leszek K. TALKO <t...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
>napisał:97p4gl$t1u$...@l...gazeta.pl...
>> Pomocy!
>> . MOwi ze chce torta z masa albo karpatke. A mi masa nie
>> wychodzi!!!!!
>Można w sklepach kupić proszek na masę do karpatki, ale z powodzeniem pasuje
>masa budyniowa - po prostu trzeba ugotować biały budyń i ostudzić.
Ja bym jednak odradzała przyrządzanie kremu do karpatki na bazie
budyniu z torebki. Bez porównania lepszy, choć bardziej pracochłonny
będzie wykonany według następującego przepisu:
4 żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym (mikserem),
dodać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki
pszennej i 4 łyżki zimnego mleka, wszystko razem zmiksować,
najlepiej od razu w garnku, w którym później będzie się gotowało
(oszczędność czasu i naczyń). Zagotować 1/2 l mleka, wlać do
przygotowanej masy, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. W
pierwszej chwili pojawią się zapewne grudy, nie należy się tym
przejmować, powinny zniknąć.
Utrzeć 15-20 dkg masła, dodawać do niego po łyżce zimny budyń i
ucierać, aż powstanie puchaty krem.
Pozdrawiam
Gośka
|