Data: 2001-03-03 13:02:35
Temat: Re: karpatka
Od: "Goha" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Ja robię karpatkę od czasu do czasu i muszę przyznać, że nie miałam problemu
z masą. Przepis posiadam od Cioci i chętnie sprzedam:-)
Masa:
budyń: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem waniliowym, zostawiając nieco
mleka do rozprowadzenia 2 łyżek mąki pszennej i 2 łyżek mąki ziemniaczanej.
Mąkę dobrze wymieszać i dodać do gotującego się mleka, stale mieszając.
Chwilę gotować a nastepnie odstawić do ostygnięcia.
Kostkę masła ( ja daję "Kasię") utrzeć z szklanką cukru pudru (daję mniej) i
jednym żółtkiem. Dodać do tego zimną masę budyniową i wszystko dokładnie
utrzeć. Ja jeszcze dodaję galaretkę pokrojoną w kostkę i gorzką czekoladę
tudzież pokrojoną. Można dodać jeszcze rodzynki i co tam kto lubi. Podnosi
to wprawdzie mocno kaloryczność, ale efektownie wygląda. W zależności od
dodatków trzeba ująć cukru z masy, bo nie da się zjeść:-)
Powodzenia i smacznego:-)
Goha
|