« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-18 17:56:45
Temat: keksZrobilam wlasnie keksa, przyznaje, ze pierwszy raz w zyciu.
20 dkg masla utarlam z 20 dkg cukru (tzn tyle powinno byc, ja dalam mniej,
bo duzo bakali wsypalam i nie chce zeby bylo za slodkie) (do tego dodalam
szczypte soli)
dodalam cukier waniliowy - opakowanie male
pozniej wbilam 5 jajek (takich swojskich, od kur dobrze odzwywianych
domowymi sposobami ;) jak to za dawnych czasow bywalo;))) )
utarlam to wszytsko na gladka mase
poczym powoli dospywalam make ( 30 dkg ) wymieszana z 2 plaskimi lyzeczkami
proszku do pieczenia
ucieralam to tak ok 20 min az bable sie robily na wierzchu
na koniec wsypalam bakalie (ok 40 dkg) orzechy laskowe, migdaly w slupkach,
rodzynki, sliwki suszone, morele, kandyzowane skorki pomaranczy, papai,
cytryny 9 i nie wiem co jeszzce tam bylo :) )
rodzynki 15 min wczesniej namoczylam we wrzatku z 4 lyzkami rumu 80%
wszytsko wymieszalam drewniana lycha powoli, przelalam do blaszki,
wysmarowanej tluszczem, obsypanej manna
teraz czekam az piekarnik mi sie nagrzeje, i godzinke toto posiedzi w nim :)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-18 18:26:53
Temat: Re: keks
Użytkownik "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> napisał w
wiadomości news:b7pe47$746$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Zrobilam wlasnie keksa, przyznaje, ze pierwszy raz w zyciu.
>
> Marta
>
Czesc,
Daj znac jak wyszło, bo z przepisu to wygląda OK. uwielbiam keks.
Pozdrawiam/conet
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-18 18:37:36
Temat: Re: keks
Użytkownik "conet" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b7pg1d$34$1@inews.gazeta.pl...
> Czesc,
>
> Daj znac jak wyszło, bo z przepisu to wygląda OK. uwielbiam keks.
Powiem na pewno, sama jestem ciekawa :))
Aha, przed wlozeniem do piekarnika, srodek keksa nacielam wzdluz nozem
zamoczonym w rozgrzanym masle, coby tak ladnie sie "pencnol" :)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-18 20:10:00
Temat: Re: keks
Użytkownik "conet" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b7pg1d$34$1@inews.gazeta.pl...
> > Zrobilam wlasnie keksa, przyznaje, ze pierwszy raz w zyciu.
> Daj znac jak wyszło, bo z przepisu to wygląda OK. uwielbiam keks.
Powiem krotko pyyyyszny jest :)))) Odkroilam kawalek bo nie wytrzymalam,
jeszzce lekko cieply jest, mama stwierdzila ze rewelacja tato takoz samo :)
ja potwierdzam;))))
ciekawa jestem czy wytrzyma do niedzieli ;)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-30 20:56:06
Temat: Re: keks
Użytkownik "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl> napisał w wiadomości
news:b7plu3$el9$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "conet" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:b7pg1d$34$1@inews.gazeta.pl...
> > > Zrobilam wlasnie keksa, przyznaje, ze pierwszy raz w zyciu.
> > Daj znac jak wyszło, bo z przepisu to wygląda OK. uwielbiam keks.
>
> Powiem krotko pyyyyszny jest :)))) Odkroilam kawalek bo nie wytrzymalam,
> jeszzce lekko cieply jest, mama stwierdzila ze rewelacja tato takoz samo
:)
> ja potwierdzam;))))
> ciekawa jestem czy wytrzyma do niedzieli ;)
to gratulacje!:))
przyznam sie ze tesz robilam keksa i tesz pierwszy raz i wyszedl tylko chyba
za dlugo go przetrzymalam w piekarniku (bo sie balam zeby zakalec nie byl) i
chyba za dlugo. ale i tak byl hmm zjadliwy.
--
pozdrawiam
***agatka****
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |