Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: keks
Date: Fri, 18 Apr 2003 19:56:45 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <b7pe47$746$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pn156.olesnica.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1050688456 7302 217.96.157.156 (18 Apr 2003 17:54:16
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Apr 2003 17:54:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153427
Ukryj nagłówki
Zrobilam wlasnie keksa, przyznaje, ze pierwszy raz w zyciu.
20 dkg masla utarlam z 20 dkg cukru (tzn tyle powinno byc, ja dalam mniej,
bo duzo bakali wsypalam i nie chce zeby bylo za slodkie) (do tego dodalam
szczypte soli)
dodalam cukier waniliowy - opakowanie male
pozniej wbilam 5 jajek (takich swojskich, od kur dobrze odzwywianych
domowymi sposobami ;) jak to za dawnych czasow bywalo;))) )
utarlam to wszytsko na gladka mase
poczym powoli dospywalam make ( 30 dkg ) wymieszana z 2 plaskimi lyzeczkami
proszku do pieczenia
ucieralam to tak ok 20 min az bable sie robily na wierzchu
na koniec wsypalam bakalie (ok 40 dkg) orzechy laskowe, migdaly w slupkach,
rodzynki, sliwki suszone, morele, kandyzowane skorki pomaranczy, papai,
cytryny 9 i nie wiem co jeszzce tam bylo :) )
rodzynki 15 min wczesniej namoczylam we wrzatku z 4 lyzkami rumu 80%
wszytsko wymieszalam drewniana lycha powoli, przelalam do blaszki,
wysmarowanej tluszczem, obsypanej manna
teraz czekam az piekarnik mi sie nagrzeje, i godzinke toto posiedzi w nim :)
Marta
|