Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kolorowy tort - jak to zrobic??

Grupy

Szukaj w grupach

 

kolorowy tort - jak to zrobic??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-05-16 15:30:19

Temat: kolorowy tort - jak to zrobic??
Od: p...@g...com szukaj wiadomości tego autora

Witam. Zblizaja sie urodziny mojej corki. Chcialabym podjac wyzwanie
stworzenia "wyjatkowego" tortu dla trzylatka ;) Tyle, ze nie bardzo
wiem jak sie za to zabrac. Wszelkie kulinarne problemy rozwiazywalam
wlasnie tu :) mam nadzieje, ze i tym razem sie uda. W czym rzecz. Mam
juz jakis tam pomysl. Jelsi chodzi o sprawy manualno-piekarnikowe - to
chyba problemow nie bedzie. Gorzej z dekoracja. Jak wyczarowac kolory?
Lukier odpada. Ja nie lubie a dzieciece zeby raczej tez nie...
Ponizej wklejam link do znalezionego w necie kolorowego cuda.
Aczkolwiek moje aspiracje nie pna sie az tak wysoko, to marza mi sie
taki wlansie barwny tort. Poradzcie prosze jak to zrobic?

http://www.alamosweets.com/images/Gallery/Birthday20
.jpg

Z gory dziekuje za podpoiwedzi
Pozdrawiam serdecznie
Patrycja

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-05-16 17:42:13

Temat: Re: kolorowy tort - jak to zrobic??
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


p...@g...com napisał(a):
Jak wyczarowac kolory?
marza mi sie
> taki wlansie barwny tort. Poradzcie prosze jak to zrobic?
Upiec 3 warstwy tortu osobno - barwiąc każdą poprzez dodanie do
biszkoptu kolorowego kisielu zamiast części mąki . Zrobić białą
masę , wymieszać z pokrojonymi w małą kostkę galaretkami - też
różne kolory . Na wierzch jakieś owoce - np. truskawki ( połówki )
itp.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-05-16 17:42:21

Temat: Re: kolorowy tort - jak to zrobic??
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


p...@g...com napisał(a):
Jak wyczarowac kolory?
marza mi sie
> taki wlansie barwny tort. Poradzcie prosze jak to zrobic?
Upiec 3 warstwy tortu osobno - barwiąc każdą poprzez dodanie do
biszkoptu kolorowego kisielu zamiast części mąki . Zrobić białą
masę , wymieszać z pokrojonymi w małą kostkę galaretkami - też
różne kolory . Na wierzch jakieś owoce - np. truskawki ( połówki )
itp.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-05-16 18:05:31

Temat: Re: kolorowy tort - jak to zrobic??
Od: "@nn" <a...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

ikselka wrote:
> p...@g...com napisał(a):
> Jak wyczarowac kolory?
> marza mi sie
>> taki wlansie barwny tort. Poradzcie prosze jak to zrobic?
> Upiec 3 warstwy tortu osobno - barwiąc każdą poprzez dodanie do
> biszkoptu kolorowego kisielu zamiast części mąki . Zrobić białą
> masę , wymieszać z pokrojonymi w małą kostkę galaretkami - też
> różne kolory . Na wierzch jakieś owoce - np. truskawki ( połówki )

Kisielem czy galaretką takich kolorów jak na tej fotce raczej nie
osiągniesz, ale są w sprzedaży barwniki spożywcze ;)
Ania

--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
***** www.madej.master.pl ****** http://skocz.pl/bjbu *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-05-16 21:02:53

Temat: Re: kolorowy tort - jak to zrobic??
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

@nn wrote:
> ikselka wrote:
>
>> p...@g...com napisał(a):
>> Jak wyczarowac kolory?
>> marza mi sie
>>
>>> taki wlansie barwny tort. Poradzcie prosze jak to zrobic?
>>
>> Upiec 3 warstwy tortu osobno - barwiąc każdą poprzez dodanie do
>> biszkoptu kolorowego kisielu zamiast części mąki . Zrobić białą
>> masę , wymieszać z pokrojonymi w małą kostkę galaretkami - też
>> różne kolory . Na wierzch jakieś owoce - np. truskawki ( połówki )
>
>
> Kisielem czy galaretką takich kolorów jak na tej fotce raczej nie
> osiągniesz, ale są w sprzedaży barwniki spożywcze ;)
> Ania
>

Ten tort jest posmarowany masa w roznych kolorach. Taka mase mozna
zrobic z masla, jajek, cukru i dodac barwniki. Jesli nie chesz masy, to
zalej galaretka, najlepiej tak:

Upiec krazki biszkoptu i przyciac je odpowiednio.
Zrobic galaretke gestsza, niz w przepisie. Zamrozic lub bardzo
schlodzic krazki biszkoptu. Poczekac, az galaretka zacznie gestniec, ale
jeszcze jest plynna. Umiescic galaretke w pojemniku wiekszym niz krazek
biszkoptu. i zamoczyc biszkopt "do gory nogami w galaretce. Zimno ciasta
spowoduje natychmiastowe jej stezenie.

Powtorzyc z nastepnym krazkiem i galaretka innego koloru. Mozna kazdy
krazek zanurzyc 2-3 , az sie osiagnie gladka powierzchnie.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-05-17 05:55:58

Temat: Re: kolorowy tort - jak to zrobic??
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <p...@g...com> napisała:
[...]
> Jak wyczarowac kolory?
> Lukier odpada. Ja nie lubie a dzieciece zeby raczej tez nie...

Barwniki do kremow tortowych Schwartau - na pewno sa
w sprzedazy 3 kolory w buteleczkach: czerwony, zielony,
zolty.

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-05-17 06:16:18

Temat: Re: kolorowy tort - jak to zrobic??
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <p...@g...com> napisała:
[...]
> Jak wyczarowac kolory?

Zamiast kremu mozesz tez biszkopt przykryc masa z cukru pudru,
odpowiednio zabarwiona. Polecam Ci ten watek:
http://www.sys21.de/viewtopic.php?t=414

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-05-17 07:10:25

Temat: Re: kolorowy tort - jak to zrobic??
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


<p...@g...com> wrote in message
news:1147793419.939634.279820@y43g2000cwc.googlegrou
ps.com...

Naturalne barwniki i jednocześnie smaki i aromaty - szafran, sok wiśniowy,
buraczany, marchwiowy...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-05-17 07:28:41

Temat: Re: kolorowy tort - jak to zrobic??
Od: "Lenka" <o...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>Witam. Zblizaja sie urodziny mojej corki. Chcialabym podjac wyzwanie
>stworzenia "wyjatkowego" tortu dla trzylatka ;)

Składniki
7 jaj, 14 łyżek cukru, 5 dag żelatyny, 1-2 łyżki kakao, 1 kostka tłuszczu (ja
używam margarynę "PALMA")

Namoczyć w zimnej wodzie w dwóch szklankach po 2,5 dag żelatyny.
Tortownicę przepłukać zimną wodą
1/2 kostki margaryny i 1/2 szklanki wody zagotować. Zdjąć z ognia. Rozpuścić
napęczniałą żelatynę z jednej szkalnki. Wymieszać. Ostudzić mieszając co jakiś
czas, bo robi się żelatynowo-tłuszczowy "kożuch".
7 żółtek i 7 łyżek cukru dokładnie ubić. Aż zbieleje i zgęstnieje. Dodać
przestudzony tłuszcz z żelatyną. Dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy.
1/2 kostki margaryny i 1/2 szklanki wody zagotować. Zdjąć z ognia. Rozpuścić
napęczniałą żelatynę z drugiej szkalnki. Wymieszać. Ostudzić.
7 białek i 7 łyżek cukru dokładnie ubić. Dodać przestudzony tłuszcz z
żelatyną. Wymieszać. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Wymieszać.
Na żółtą wartwę wylać masę z kakao. Trochę odczekać i wylać masę białą.
Udekorować np. owocami i galaretką. Przechowywać w lodówce.

Zamiast kakao można użyć jakiś barwnik spożywczy.
Do warswty żółtej dodaję otartą skórkę z cytryny, do warstwy z kakao -
rodzynki a do warstwy białej mielone migdały.

Dzieciaki się zajadają.
Pozdrawiam
Lenka

--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-05-17 09:17:22

Temat: Re: kolorowy tort - jak to zrobic??
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Lenka" <o...@i...pl> wrote in message
news:06051709284185@polnews.pl...
> >Witam. Zblizaja sie urodziny mojej corki. Chcialabym podjac wyzwanie
>>stworzenia "wyjatkowego" tortu dla trzylatka ;)
>
> Składniki
> 7 jaj, 14 łyżek cukru, 5 dag żelatyny, 1-2 łyżki kakao, 1 kostka tłuszczu
> (ja
> używam margarynę "PALMA")
>
> Namoczyć w zimnej wodzie w dwóch szklankach po 2,5 dag żelatyny.
> Tortownicę przepłukać zimną wodą
> 1/2 kostki margaryny i 1/2 szklanki wody zagotować. Zdjąć z ognia.
> Rozpuścić
> napęczniałą żelatynę z jednej szkalnki. Wymieszać. Ostudzić mieszając co
> jakiś
> czas, bo robi się żelatynowo-tłuszczowy "kożuch".
> 7 żółtek i 7 łyżek cukru dokładnie ubić. Aż zbieleje i zgęstnieje. Dodać
> przestudzony tłuszcz z żelatyną. Dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy.
> 1/2 kostki margaryny i 1/2 szklanki wody zagotować. Zdjąć z ognia.
> Rozpuścić
> napęczniałą żelatynę z drugiej szkalnki. Wymieszać. Ostudzić.
> 7 białek i 7 łyżek cukru dokładnie ubić. Dodać przestudzony tłuszcz z
> żelatyną. Wymieszać. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao.
> Wymieszać.
> Na żółtą wartwę wylać masę z kakao. Trochę odczekać i wylać masę białą.
> Udekorować np. owocami i galaretką. Przechowywać w lodówce.
>
> Zamiast kakao można użyć jakiś barwnik spożywczy.
> Do warswty żółtej dodaję otartą skórkę z cytryny, do warstwy z kakao -
> rodzynki a do warstwy białej mielone migdały.
>
> Dzieciaki się zajadają.
> Pozdrawiam
> Lenka

Margaryna? Nigdy! Maseeeeeeeeeeełko - to jest TO!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ozorki wieprzowe...
towaroznawstwo dla laików -gdzie?
ogórki małosolne
lód
fil

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »