Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kolorowy tort - jak to zrobic??
Date: Wed, 17 May 2006 11:17:22 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <e4epno$9as$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <1...@y...googlegroups.com>
<0...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: abdk90.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1147857464 9564 83.6.252.90 (17 May 2006 09:17:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 17 May 2006 09:17:44 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0620-0, 2006-05-15), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268982
Ukryj nagłówki
"Lenka" <o...@i...pl> wrote in message
news:06051709284185@polnews.pl...
> >Witam. Zblizaja sie urodziny mojej corki. Chcialabym podjac wyzwanie
>>stworzenia "wyjatkowego" tortu dla trzylatka ;)
>
> Składniki
> 7 jaj, 14 łyżek cukru, 5 dag żelatyny, 1-2 łyżki kakao, 1 kostka tłuszczu
> (ja
> używam margarynę "PALMA")
>
> Namoczyć w zimnej wodzie w dwóch szklankach po 2,5 dag żelatyny.
> Tortownicę przepłukać zimną wodą
> 1/2 kostki margaryny i 1/2 szklanki wody zagotować. Zdjąć z ognia.
> Rozpuścić
> napęczniałą żelatynę z jednej szkalnki. Wymieszać. Ostudzić mieszając co
> jakiś
> czas, bo robi się żelatynowo-tłuszczowy "kożuch".
> 7 żółtek i 7 łyżek cukru dokładnie ubić. Aż zbieleje i zgęstnieje. Dodać
> przestudzony tłuszcz z żelatyną. Dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy.
> 1/2 kostki margaryny i 1/2 szklanki wody zagotować. Zdjąć z ognia.
> Rozpuścić
> napęczniałą żelatynę z drugiej szkalnki. Wymieszać. Ostudzić.
> 7 białek i 7 łyżek cukru dokładnie ubić. Dodać przestudzony tłuszcz z
> żelatyną. Wymieszać. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao.
> Wymieszać.
> Na żółtą wartwę wylać masę z kakao. Trochę odczekać i wylać masę białą.
> Udekorować np. owocami i galaretką. Przechowywać w lodówce.
>
> Zamiast kakao można użyć jakiś barwnik spożywczy.
> Do warswty żółtej dodaję otartą skórkę z cytryny, do warstwy z kakao -
> rodzynki a do warstwy białej mielone migdały.
>
> Dzieciaki się zajadają.
> Pozdrawiam
> Lenka
Margaryna? Nigdy! Maseeeeeeeeeeełko - to jest TO!!!
|