Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!polnew
s.pl!not-for-mail
From: "Lenka" <o...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kolorowy tort - jak to zrobic??
Date: Wed, 17 May 2006 09:28:41 +0200
Organization: PolNEWS - http://www.polnews.pl
Lines: 34
Message-ID: <0...@p...pl>
References: <1...@y...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: swift.atra.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: swift.atra.com.pl 1147850921 10234 194.181.190.181 (17 May 2006 07:28:41
GMT)
X-Complaints-To: h...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 17 May 2006 07:28:41 GMT
X-Original-NNTP-Posting-Host: 83.23.163.231
X-Original-NNTP-Posting-From: dgh231.neoplus.adsl.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268971
Ukryj nagłówki
>Witam. Zblizaja sie urodziny mojej corki. Chcialabym podjac wyzwanie
>stworzenia "wyjatkowego" tortu dla trzylatka ;)
Składniki
7 jaj, 14 łyżek cukru, 5 dag żelatyny, 1-2 łyżki kakao, 1 kostka tłuszczu (ja
używam margarynę "PALMA")
Namoczyć w zimnej wodzie w dwóch szklankach po 2,5 dag żelatyny.
Tortownicę przepłukać zimną wodą
1/2 kostki margaryny i 1/2 szklanki wody zagotować. Zdjąć z ognia. Rozpuścić
napęczniałą żelatynę z jednej szkalnki. Wymieszać. Ostudzić mieszając co jakiś
czas, bo robi się żelatynowo-tłuszczowy "kożuch".
7 żółtek i 7 łyżek cukru dokładnie ubić. Aż zbieleje i zgęstnieje. Dodać
przestudzony tłuszcz z żelatyną. Dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy.
1/2 kostki margaryny i 1/2 szklanki wody zagotować. Zdjąć z ognia. Rozpuścić
napęczniałą żelatynę z drugiej szkalnki. Wymieszać. Ostudzić.
7 białek i 7 łyżek cukru dokładnie ubić. Dodać przestudzony tłuszcz z
żelatyną. Wymieszać. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Wymieszać.
Na żółtą wartwę wylać masę z kakao. Trochę odczekać i wylać masę białą.
Udekorować np. owocami i galaretką. Przechowywać w lodówce.
Zamiast kakao można użyć jakiś barwnik spożywczy.
Do warswty żółtej dodaję otartą skórkę z cytryny, do warstwy z kakao -
rodzynki a do warstwy białej mielone migdały.
Dzieciaki się zajadają.
Pozdrawiam
Lenka
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|