| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-02 12:18:40
Temat: króliczkiDostałam dwa króliki. Oczywiście już nieżywe. Nigdy nie przygotowywałam nic z
królika i nie mam pojęcia co z nich zrobić pomijając pasztet.
Proszę pomóżcie.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-02 13:19:56
Temat: Re: króliczkiPaulina wrote:
> Dostałam dwa króliki. Oczywiście już nieżywe. Nigdy nie przygotowywałam
> nic z królika i nie mam pojęcia co z nich zrobić pomijając pasztet.
> Proszę pomóżcie.
>
::)
Ja meczylam sie z tym problemem kilka dni temu :).
Ostatecznie zrobilam cos takeigo: miesko z krolika moczylam w smietanie z
zielem angielskim i lisciem laurowym i jalowcem przez noc. Potem przez pol
dnia dusilam miesko w smietanie i z pokrojona w kostke cebula. Nastepnie
zlalam sos dodalam troszke tymianku i rozmarynu, dodalam 2 lyzki maki i
zmiksowalam na gladka mase.
Miesko z sosem podalam z kasza gryczana i ogorkiem konserwowym.
Wyszlo niezle.
ale podobno robi sie to inaczej.
Pieczesz w brytfance krolika musisz tak go podlewac, zeby wyszlo troche
sosu. jak juz sie upiecze (pewnie trzeba go wczesniej doprawic -- dodac
sol, rozmaryn, tymianek, i pewnie cos innego) zlewasz sos zaprawiasz
smietana, pewnie mozna zagescic to maka i jeszcze chwilke dusisz krolika w
tym sosie. Podobno taki jest niesamowicie dobry. Z czym to jednak podawac
nie mam pojecia:)
Izza
--
Izabela Kopij
i...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-02 16:35:48
Temat: Re: króliczki/przepisy HerbatkiHerbatka (pamietacie ja jeszcze?) podawala kiedys pare przepisow na krolika.
Oto cytat:
no to dzisiaj krolik z sosem.
Najpierw krolik po goralsku (przepis z Wloch)
1 krolik o wadze ok. 1,3 kg
5 dag boczku
1 zabek czosnku
1 cebula
1 lodyga selera naciowego
1 galazka rozmarynu
2 liscie szalwii
0,5 l czerwonego wina
1 szklanka grappy lub koniaku
8 lyzek oliwy z oliwek
sol
Krolika kroimy w kawalki. Boczek, cebule, seler, czosnek, rozmaryn i szalwie
mielimy (osobno boczek, osobno reszte). Krolika rumienimy na patelni na 5
lyzkach oliwy. Nastepie wyjmujemy,na patele wlewamy reszte oliwy i smazymy
na niej boczek. Po ok. 5 minutach dodajemy zmielone przyprawy i warzywa i
dusimy jeszcze minutke. Nastepnie wkladamy ponownie kawalki krolika,
dolewamy wino i doprawiamy sola. Dusimy przez ok. pol godziny. Pod koniec
duszenia dolewamy koniak/grappe. Wszystko dobrze mieszamy i podajemy na
goraco.
krolik z wyspy Ischia
1 krolik
2 zabki czosnku
1 galazka rozmarynu
4 pokrojone listki bazylii
pol lyzki wazowej przetartych pomidorow (troche mniej niz pol szklanki)
5 lyzek oliwy z oliwek
1 szklanka bialego wytrawnego wina
sol i pieprz
Krolika kroimy w kawalki, rumienimy na oliwie z dodatkiem calych zabkow
czosnku, doprawiamy sola i pieprzem. Zalewamy winem i czekamy, az wyparuje
ono z pichcacej sie na malym ogniu potrawy. Wtedy dodajemy pomidory i dalej
dusimy na malym ogniu przez jakies 25 minut (jak sos za bardzo wyparuje,
mozna dolac troszke wody). Na piec minut przed koncem duszenia dodajemy
galazke rozmrynu a przed samym podaniem posiekana bazylie. Mieszamy i
podajemy. Proste, prawda ?
brazylijski krolik po mysliwsku
1 krolik
4-5 marchewek
puszka zielonego groszku
lyzka masla
lyzka oleju
2-3 lyzki koncentratu pomidoroego
lyzka bialego wytrawnego wina
Marynata: 2 filizanki wody, filizanka bialego wina, cebula, lyzeczka soli,
lyzeczka cukru, pieprz w ziarnkach, 2 listki laurowe
Skladniki marynaty laczymy, zalewamy nia krolika i ladujemy go na noc do
lodowki. Nastepnego dnia wyjmujemy miesko i kroimy na kawalki. Na duzej
pateli rozpuszamy maslo i olej i obsmazamy krolika na rumiano (najpierw
dobrze jest osuszyc je z marynaty, bo inaczej sie nie zezloci). Dodajemy
koncentrat i dusimy przez ok. godzine. Nastepnie dodajemy pokrojona drobno
marchewke i osaczony gorszek. Dusimy do czasu, gdy mieso zrobi sie miekkie,
tuz przed podaniem dodajemy lyzke wina.
Smacznego
Herbatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-02 16:36:43
Temat: Królik z wisniamiPotrawa z Krolika
Mieso moczyc w kwasnym mleku przez 24 godziny, nastepnie podzielic na
male kawalki, obtoczyc w bulce i smazyc na masle, az brazowe z kazdej strony.
Umiescic w naczyniu do zapiekania, dodac 1 szklanke kompotu wisniowego
(pol na pol sok i owoce), pol szklanki wina Porto lub sherry, pol
szklanki rosolu, pol lyzeczki soli i pieprzu, przykryc i zapiekac
conajmniej godzine, najlepiej dwie. Podawac z ryzem lub lazankami. Mozna
zaciagnac sos ciemna zasmazka.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |