Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia króliczki

Grupy

Szukaj w grupach

 

króliczki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-02 12:18:40

Temat: króliczki
Od: "Paulina" <p...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dostałam dwa króliki. Oczywiście już nieżywe. Nigdy nie przygotowywałam nic z
królika i nie mam pojęcia co z nich zrobić pomijając pasztet.
Proszę pomóżcie.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-02 13:19:56

Temat: Re: króliczki
Od: Izabela Kopij <i...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Paulina wrote:

> Dostałam dwa króliki. Oczywiście już nieżywe. Nigdy nie przygotowywałam
> nic z królika i nie mam pojęcia co z nich zrobić pomijając pasztet.
> Proszę pomóżcie.
>

::)
Ja meczylam sie z tym problemem kilka dni temu :).
Ostatecznie zrobilam cos takeigo: miesko z krolika moczylam w smietanie z
zielem angielskim i lisciem laurowym i jalowcem przez noc. Potem przez pol
dnia dusilam miesko w smietanie i z pokrojona w kostke cebula. Nastepnie
zlalam sos dodalam troszke tymianku i rozmarynu, dodalam 2 lyzki maki i
zmiksowalam na gladka mase.
Miesko z sosem podalam z kasza gryczana i ogorkiem konserwowym.
Wyszlo niezle.
ale podobno robi sie to inaczej.
Pieczesz w brytfance krolika musisz tak go podlewac, zeby wyszlo troche
sosu. jak juz sie upiecze (pewnie trzeba go wczesniej doprawic -- dodac
sol, rozmaryn, tymianek, i pewnie cos innego) zlewasz sos zaprawiasz
smietana, pewnie mozna zagescic to maka i jeszcze chwilke dusisz krolika w
tym sosie. Podobno taki jest niesamowicie dobry. Z czym to jednak podawac
nie mam pojecia:)

Izza
--
Izabela Kopij
i...@p...onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-02 16:35:48

Temat: Re: króliczki/przepisy Herbatki
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora

Herbatka (pamietacie ja jeszcze?) podawala kiedys pare przepisow na krolika.
Oto cytat:

no to dzisiaj krolik z sosem.
Najpierw krolik po goralsku (przepis z Wloch)
1 krolik o wadze ok. 1,3 kg
5 dag boczku
1 zabek czosnku
1 cebula
1 lodyga selera naciowego
1 galazka rozmarynu
2 liscie szalwii
0,5 l czerwonego wina
1 szklanka grappy lub koniaku
8 lyzek oliwy z oliwek
sol
Krolika kroimy w kawalki. Boczek, cebule, seler, czosnek, rozmaryn i szalwie
mielimy (osobno boczek, osobno reszte). Krolika rumienimy na patelni na 5
lyzkach oliwy. Nastepie wyjmujemy,na patele wlewamy reszte oliwy i smazymy
na niej boczek. Po ok. 5 minutach dodajemy zmielone przyprawy i warzywa i
dusimy jeszcze minutke. Nastepnie wkladamy ponownie kawalki krolika,
dolewamy wino i doprawiamy sola. Dusimy przez ok. pol godziny. Pod koniec
duszenia dolewamy koniak/grappe. Wszystko dobrze mieszamy i podajemy na
goraco.

krolik z wyspy Ischia
1 krolik
2 zabki czosnku
1 galazka rozmarynu
4 pokrojone listki bazylii
pol lyzki wazowej przetartych pomidorow (troche mniej niz pol szklanki)
5 lyzek oliwy z oliwek
1 szklanka bialego wytrawnego wina
sol i pieprz
Krolika kroimy w kawalki, rumienimy na oliwie z dodatkiem calych zabkow
czosnku, doprawiamy sola i pieprzem. Zalewamy winem i czekamy, az wyparuje
ono z pichcacej sie na malym ogniu potrawy. Wtedy dodajemy pomidory i dalej
dusimy na malym ogniu przez jakies 25 minut (jak sos za bardzo wyparuje,
mozna dolac troszke wody). Na piec minut przed koncem duszenia dodajemy
galazke rozmrynu a przed samym podaniem posiekana bazylie. Mieszamy i
podajemy. Proste, prawda ?

brazylijski krolik po mysliwsku
1 krolik
4-5 marchewek
puszka zielonego groszku
lyzka masla
lyzka oleju
2-3 lyzki koncentratu pomidoroego
lyzka bialego wytrawnego wina
Marynata: 2 filizanki wody, filizanka bialego wina, cebula, lyzeczka soli,
lyzeczka cukru, pieprz w ziarnkach, 2 listki laurowe
Skladniki marynaty laczymy, zalewamy nia krolika i ladujemy go na noc do
lodowki. Nastepnego dnia wyjmujemy miesko i kroimy na kawalki. Na duzej
pateli rozpuszamy maslo i olej i obsmazamy krolika na rumiano (najpierw
dobrze jest osuszyc je z marynaty, bo inaczej sie nie zezloci). Dodajemy
koncentrat i dusimy przez ok. godzine. Nastepnie dodajemy pokrojona drobno
marchewke i osaczony gorszek. Dusimy do czasu, gdy mieso zrobi sie miekkie,
tuz przed podaniem dodajemy lyzke wina.
Smacznego
Herbatka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-02 16:36:43

Temat: Królik z wisniami
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora

Potrawa z Krolika
Mieso moczyc w kwasnym mleku przez 24 godziny, nastepnie podzielic na
male kawalki, obtoczyc w bulce i smazyc na masle, az brazowe z kazdej strony.
Umiescic w naczyniu do zapiekania, dodac 1 szklanke kompotu wisniowego
(pol na pol sok i owoce), pol szklanki wina Porto lub sherry, pol
szklanki rosolu, pol lyzeczki soli i pieprzu, przykryc i zapiekac
conajmniej godzine, najlepiej dwie. Podawac z ryzem lub lazankami. Mozna
zaciagnac sos ciemna zasmazka.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dylemat
wracam z tarczą - szwedzkie pierogi zrobiłam :)))
Tiramisu
Ozdobić tort (pytanko)
erotic hentai free gifs

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »