« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-08 10:28:35
Temat: kurczak pieczony - nie!Witam smakoszy :)
Problem mam taki - mama co jakiś czas przynosi do domu kurczaka w całości i
pakuje go po oprawieniu i przyprwieniu do piekarnika i już... Strasznie
znudził mi się ten pomysł więc powiedziałem że jutro ja tego kurczaka jakoś
sporządze. No i teraz pytanie - co ja z tym biedakiem teraz zrobie? Co mu
zrobić żeby smakował dobrze i się nie zmarnował? Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam
BadeK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-08 10:57:10
Temat: Re: kurczak pieczony - nie!
Użytkownik "BadeK" <badek@usun_to_irc.pl> napisał w wiadomości
news:e1839q$dch$1@inews.gazeta.pl...
> Witam smakoszy :)
> Problem mam taki - mama co jakiś czas przynosi do domu kurczaka w całości
> i pakuje go po oprawieniu i przyprwieniu do piekarnika i już... Strasznie
> znudził mi się ten pomysł więc powiedziałem że jutro ja tego kurczaka
> jakoś sporządze. No i teraz pytanie - co ja z tym biedakiem teraz zrobie?
> Co mu zrobić żeby smakował dobrze i się nie zmarnował? Macie jakieś
> pomysły?
Natrzyj wewnątrz i zewnątrz dużą ilością czosnku
roztartego z solą. Może być cała główka czosnku.
Włóż do naczynia w którym będziesz piekł, przykryj
pokrywką lub folią i włóż do lodówki na minimum
godzinę. W chłodnym olejki eteryczne lepiej się
rozpuszczają. Przed pieczeniem dodać na dno
naczynia do pieczenia 4-5 łyżek dobrego oleju.
Potem do piekarnika na około godzinę i około 200
stopni. Można przed pieczeniem posypać kurczaka
mieszanką bułki tartej, soli, pieprzu, majeranku
i słodkiej i ostrej papryki w proszku. Zaglądać czy
się nie przypala.
Pozdrowienia. Krzysztof.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-08 11:03:22
Temat: Re: kurczak pieczony - nie!
"Krzysztof Tabaczynski" <k...@w...pl> wrote in message
news:e184uf$j5m$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "BadeK" <badek@usun_to_irc.pl> napisał w wiadomości
> news:e1839q$dch$1@inews.gazeta.pl...
>> Witam smakoszy :)
>> Problem mam taki - mama co jakiś czas przynosi do domu kurczaka w całości
>> i pakuje go po oprawieniu i przyprwieniu do piekarnika i już... Strasznie
>> znudził mi się ten pomysł więc powiedziałem że jutro ja tego kurczaka
>> jakoś sporządze. No i teraz pytanie - co ja z tym biedakiem teraz zrobie?
>> Co mu zrobić żeby smakował dobrze i się nie zmarnował? Macie jakieś
>> pomysły?
>
> Natrzyj wewnątrz i zewnątrz dużą ilością czosnku
> roztartego z solą. Może być cała główka czosnku.
> Włóż do naczynia w którym będziesz piekł, przykryj
> pokrywką lub folią i włóż do lodówki na minimum
> godzinę. W chłodnym olejki eteryczne lepiej się
> rozpuszczają. Przed pieczeniem dodać na dno
> naczynia do pieczenia 4-5 łyżek dobrego oleju.
> Potem do piekarnika na około godzinę i około 200
> stopni. Można przed pieczeniem posypać kurczaka
> mieszanką bułki tartej, soli, pieprzu, majeranku
> i słodkiej i ostrej papryki w proszku. Zaglądać czy
> się nie przypala.
>
> Pozdrowienia. Krzysztof.
Lepszy jest sos ALI OLI (fonetycznie), jest to rodzaj majonezu - jedno jajko
utrzeć (majonezów się nie miksuje - jełczeją jeszcze w czasie produkcji),
odrobiną soli i główką czosnku, można posmarować przed pieczeniem można i po
pieczeniu. Nie zjadać za dużo (czosnek w tej ilosci może zaszkodzić!!!) No
chyba, że od dziecka jest głownym daniem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-08 13:03:02
Temat: Re: kurczak pieczony - nie!BadeK napisał(a):
> Witam smakoszy :)
> Problem mam taki - mama co jakiś czas przynosi do domu kurczaka w całości i
> pakuje go po oprawieniu i przyprwieniu do piekarnika i już... Strasznie
> znudził mi się ten pomysł więc powiedziałem że jutro ja tego kurczaka jakoś
> sporządze. No i teraz pytanie - co ja z tym biedakiem teraz zrobie? Co mu
> zrobić żeby smakował dobrze i się nie zmarnował? Macie jakieś pomysły?
Zrób go po burmańsku. Z kurkumą i dużą ilością cebuli. Robi się łatwo, a
efekt jest niezapomniany. Zdziwisz się jak może smakować kurczak z
cebulą ;-)
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-08 14:14:35
Temat: Re: kurczak pieczony - nie! (tak?!)BadeK napisał(a):
> Witam smakoszy :)
> Problem mam taki - mama co jakiś czas przynosi do domu kurczaka w całości i
> pakuje go po oprawieniu i przyprwieniu do piekarnika i już... Strasznie
> znudził
U mnie co sobotę jest kurczak (niegdyś z rożna, a odkąd rożen popsuty -
po prostu z piekarnika). Cały kurczak jest obsypany przyprawą do
kurczaka, włożony do płytkiego naczynia żaroodpornego (konkretnie na
pokrywkę tegoż), na dnie kładzie się ok. połowy kostki margaryny, która
potem oczywiście się rozpuszcza a my ją łączymy ze śmietaną, w wyniku
czego powstaje pyszny-niezdrowy :D sosik. Kurczak piecze się 2-2,5
godziny w 180-200 stopniach, dzięki czemu na przypieczoną skórkę.
Kilkanaście lat już go jem (co tydzień) i wciąż nie chce mi się znudzić.
Pozdr.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-08 14:41:56
Temat: Re: kurczak pieczony - nie!In article <e1839q$dch$1@inews.gazeta.pl>,
"BadeK" <badek@usun_to_irc.pl> wrote:
> Witam smakoszy :)
> Problem mam taki - mama co jakiś czas przynosi do domu kurczaka w całości i
> pakuje go po oprawieniu i przyprwieniu do piekarnika i już... Strasznie
> znudził mi się ten pomysł więc powiedziałem że jutro ja tego kurczaka jakoś
> sporządze. No i teraz pytanie - co ja z tym biedakiem teraz zrobie? Co mu
> zrobić żeby smakował dobrze i się nie zmarnował? Macie jakieś pomysły?
O to, żeby kurczak pieczony był dobry, należy zadbać zaraz po wykluciu
się go z jajka, a może i wcześniej. Z tego, co u nas sprzedają jako
kurczaki zwykle nic dobrego nie wyjdzie, w żaden sposób. Można najwyżej
zamaskować smak (a raczej brak smaku) tego czosnkiem, przyprawą do
kurczaka itp.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-08 14:55:50
Temat: Re: kurczak pieczony - nie!
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-078853.16415508042006@news.gazeta.pl...
> O to, żeby kurczak pieczony był dobry, należy zadbać zaraz po wykluciu
Władziu - cosz Ty ... opowiadasz!
dżong
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-08 15:17:22
Temat: Re: kurczak pieczony - nie!Użytkownik "BadeK" napisał:
> Co mu zrobić żeby smakował dobrze i się nie zmarnował?
Wszyscy Cię jednak uszcześliwiają na siłę pieczonym kurczakiem :]
Proponuję kurczaka duszonego.
Kurczaka należy umyć, poporcjować, można zdjąć skórę (wariant
dietetyczny), posolić, wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju i
przykryć pokrywką (najlepiej szklaną). I teraz:
- dodać cebuli, a po jej "rozgotowaniu się" na sos, koncentratu
pomidorowego i papryki w proszku, ew. na końcu odrobinę śmietany
- na ostro: chili, bazylia, tymianek, oregano (zaraz dostanę za
mieszanie smaków;))
- po indyjsku - po posoleniu obsypać kurkumą lub curry, dodać garść
rodzynek, łyżkę kokosu, 1-2 mandarynki w cząstkach
- cebula, pieczarki, kieliszek czerwonego wytrawnego wina.
I co tam jeszcze fantazja podpowie. Dusić do miękkości.
Jest to bardziej wymagające danie niż pieczony, bo trzeba go pilnować
i odwracać raz po raz.
Pozdrawiam - Aicha
--
Dozwolone od lat 18:
http://aicha.opowiadania.org
subject..Komentarz z Gniazda
komentarz..jesteś zboczonym facetem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-08 15:21:51
Temat: Re: kurczak pieczony - nie!
"richo nazca" <n...@n...nospam.com.pl> wrote in message
news:e18cdj$2pc$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Zrób go po burmańsku. Z kurkumą i dużą ilością cebuli. Robi się łatwo, a
> efekt jest niezapomniany. Zdziwisz się jak może smakować kurczak z cebulą
> ;-)
No bardzo mnie zaciekawiłeś. Możesz podać krótki przepis? Udało mi się
wygooglać tylko to (http://mojegotowanie.onet.pl/14246,ksiazka_przepis.
html)
Pozdrawiam
BadeK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-08 17:15:11
Temat: Re: kurczak pieczony - nie!Proponuje jeszcze inaczej:
Kurczaka podzielic na czesci, korpus zamrozic na pozniejszy rosol. Do
torebki plastykowej wsypac 2 lyzki maki, 1 lyzeczke soli, 1 lyzeczke
pieprzu, 1 lyzeczke majeranku startego na proszek i wymieszac. Wrzucic
czesci kurczaka, zakrecic i potrzasac, az beda rowno pokryte mieszanka.
Przelozyc na blache posmarowana oliwa i piec w 200C przez 25 minut,
odwrocic i piec nastepne 25 lub 30 minut, az mieso nie bedzie rozowe.
Otrzymuje sie w ten sposob cienka, smaczna skorke i mieso, ktore jest
wilgotne, soczyste i delikatne w smaku.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |