| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-14 21:53:00
Temat: kurczak w sosie własnym PYTANIEWitam wszystkich .Mam na imie Grzegorz. Szanowni grupowicze widze ze
jestescie ekspertami w dziedzinie gotowania pieczenia i smazenia :-)) Ja
niestety jestem laikiem ale pamietam jak byłem mały moja babcia robiła
kurczaka i był on w sosie (chyba własnym) był to sos ciemno brazowy bardzo
słony do dzisiaj nie mogę zapomnieć tego smaku. Moze ktos z was zna przepis
na takiego kurczaka.Pozdrawiam Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-15 09:24:19
Temat: Re: kurczak w sosie własnym PYTANIE===========
Wydaje mi sie, ze twoja babcia robila sos chlebowy. Do
sosu wlasnego wystarczy wrzucic troche chleba (moze byc
ciemny) i dusic, az sie calkowicie rozgotuje i polaczy
z sosem. Ale stosuje sie to raczej do wolowiny.
waldek
===========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-15 10:05:58
Temat: Re: kurczak w sosie własnym PYTANIE
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b039ff$4qe$1@news.tpi.pl...
> ===========
> Wydaje mi sie, ze twoja babcia robila sos chlebowy. Do
> sosu wlasnego wystarczy wrzucic troche chleba (moze byc
> ciemny) i dusic, az sie calkowicie rozgotuje i polaczy
> z sosem. Ale stosuje sie to raczej do wolowiny.
>
> waldek
> ===========
> Mysle, ze raczej chodzio o kurczaka pieczonego z gatunku tych co biegaja
po wiejskim podworku nie zas kupnego. Ich sos jest rzczywiscie ciemniejszy,
no i smak bez porownania lepszy od chodowanych na fermie
Czarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-15 16:53:16
Temat: Re: kurczak w sosie własnym PYTANIE
"golsar" <g...@i...pl> wrote in message
news:b020nb$fbj$1@news.tpi.pl...
> Ja
> niestety jestem laikiem ale pamietam jak byłem mały moja babcia robiła
> kurczaka i był on w sosie (chyba własnym) był to sos ciemno brazowy bardzo
> słony do dzisiaj nie mogę zapomnieć tego smaku. Moze ktos z was zna
przepis
> na takiego kurczaka.
Moja babcia najpierw obsmażała całego kurczaka na dużej patelni - na maśle,
ze wszystkich stron, żeby skórka się równo zrumieniła. Dopiero potem
przekładała ptaka na brytfannę (razem z tłuszczem z obsmażania), podlewała
wodą i wsadzała do pieca. Tak na oko co 10 minut otwierała piec i polewała
kuraka tłuszczem z brytfanny. Jadło może niezbyt zdrowe, ale..... smak
niezapomniany, zwłaszcza tej zrumienionej chrupiącej skórki i brązowego,
słonego tłuszczyku...... Kurak oczywiście z targu.
Anka
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-15 19:21:55
Temat: Re: kurczak w sosie własnym PYTANIE"Ten... smak niezapomniany,zwłaszcza tej zrumienionej chrupiącej skórki i
tego brązowego tłuszczyku" Widzę Ania ze wiesz o co mi chodzi :-))
Na pewno w niedziele wypróbuję , chociaż pewnie nie dostanę kurczaka z targu
ale spróbuję .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-15 20:13:10
Temat: Re: kurczak w sosie własnym PYTANIE
"golsar" <g...@i...pl> wrote in message
news:b04c80$1h0$1@news.tpi.pl...
> "Ten... smak niezapomniany,zwłaszcza tej zrumienionej chrupiącej skórki i
> tego brązowego tłuszczyku" Widzę Ania ze wiesz o co mi chodzi :-))
> Na pewno w niedziele wypróbuję , chociaż pewnie nie dostanę kurczaka z
targu
> ale spróbuję .
Nie zapomnij kurczaka natrzeć solą, porządnie, tak co najmniej na godzinę
przed pieczeniem. Zapomniałam o tym napisać, a to też należało do rytuału.
Smacznego.
Anka
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-16 20:34:07
Temat: Re: kurczak w sosie własnym PYTANIE
Nie zapomnę tylko chyba nie uda mi sie kupić takiego kurczaczka z targu.
>
> Nie zapomnij kurczaka natrzeć solą, porządnie, tak co najmniej na godzinę
> przed pieczeniem. Zapomniałam o tym napisać, a to też należało do rytuału.
> Smacznego.
> Anka
>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-16 21:37:32
Temat: Re: kurczak w sosie własnym PYTANIE
"golsar" <g...@i...pl> wrote in message
news:b074rr$p4u$1@news.tpi.pl...
>
> Nie zapomnę tylko chyba nie uda mi sie kupić takiego kurczaczka z targu.
Pewnie nie:( Już chyba nigdzie nie ma kurczaków z targu. Trudno. Działaj na
takim z fermy. Może nie będzie źle.
Anka
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-26 18:47:37
Temat: Re: kurczak w sosie własnym PYTANIE> Witam wszystkich .Mam na imie Grzegorz. Szanowni grupowicze widze ze
> jestescie ekspertami w dziedzinie gotowania pieczenia i smazenia :-)) Ja
> niestety jestem laikiem ale pamietam jak byłem mały moja babcia robiła
> kurczaka i był on w sosie (chyba własnym) był to sos ciemno brazowy bardzo
> słony do dzisiaj nie mogę zapomnieć tego smaku. Moze ktos z was zna przepis
> na takiego kurczaka.Pozdrawiam Grzegorz
>
> Witaj jestem Ania !1!
Z całą pewnością nie dorównam w popisach kulinarnych Twojej babci ale
spróbuj mojego prostego przepisu
W prawie każdym sklepie na pewno dostaniesz przyprawę do kurczaka firmy
< KOTANI>do kurczaka w papryce,to wyjątkowa nowośc w dziedzinie pieczenia
wyjątkowego i smacznego kurczaka.Sposób przyrządzenia standard pozostawić
przyprawionego kuraka na całą noc w lodówce,przyprawy nie żałować 1 op.
na kurczaka ok.1.2 - 1.5 kg życze smacznego
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |