« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-26 10:51:45
Temat: mak do makowcaNa stronie Joasi Duszczynskiej znalazlam ciekawie wygladajacy przepis na
makowca, ale tam do masy potrzebny jest caly mak ktory moczymy i mielimy,
ale co zrobic z juz zmielonym makiem (nie moge znalezc takiego
niezmielonego) czy wystarczy go wymieszac z syropem cukrowym? czy moze
troche zalac wrzatkiem, bardzo prosze o pomoc, poniewaz obiecalam tesciowej
makowiec, a w zyciu go jeszcze nie robilam
Pozdrawiam
Kaczucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-26 10:59:12
Temat: Re: mak do makowca
Użytkownik Iwona Malek <i...@c...at> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:5pYn8.14999$g...@n...chello.at...
> Na stronie Joasi Duszczynskiej znalazlam ciekawie wygladajacy przepis na
> makowca, ale tam do masy potrzebny jest caly mak ktory moczymy i mielimy,
> ale co zrobic z juz zmielonym makiem (nie moge znalezc takiego
> niezmielonego) czy wystarczy go wymieszac z syropem cukrowym? czy moze
> troche zalac wrzatkiem, bardzo prosze o pomoc, poniewaz obiecalam
tesciowej
> makowiec, a w zyciu go jeszcze nie robilam
>
wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka, masłem, żółteczkiem, ubitą pianą z
białka, cukrem i miodem oraz bakaliami :)
będzie smaczny, można dodać aromatu, ale ja nie przepadam za aromatyzowanym
makiem, dlatego nie kupuję gotowej masy makowej w puszce, tylko robię sama.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-26 11:08:25
Temat: Re: mak do makowca
Użytkownik "Iwona Malek" <i...@c...at> napisał w wiadomości
news:5pYn8.14999$gN2.120880@news.chello.at...
> Na stronie Joasi Duszczynskiej znalazlam ciekawie wygladajacy przepis na
> makowca, ale tam do masy potrzebny jest caly mak ktory moczymy i mielimy,
> ale co zrobic z juz zmielonym makiem (nie moge znalezc takiego
> niezmielonego) czy wystarczy go wymieszac z syropem cukrowym? czy moze
> troche zalac wrzatkiem, bardzo prosze o pomoc, poniewaz obiecalam
tesciowej
> makowiec, a w zyciu go jeszcze nie robilam
Sprawdź dokładnie skład. Jeśli to jest sam mak, to możesz go swobodnie użyć.
Trzeba tylko trochę więcej wody dać - to nie będzie syrop. Bo to zmielone
masz przecież suche. (a jak się mak mieli w domu to jest namoczony)
Nie dawaj od razu za dużo, żeby nie wyszło za rzadkie - to jest bardzo gęsta
masa.
Jeśli to jest mak wymieszany z bułką tartą (jest takie coś w sklepach) to
się nie nadaje. Możesz go za to swobodnie użyć do ciasta na tort makowy.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-26 11:32:12
Temat: Re: mak do makowca
> Sprawdź dokładnie skład. Jeśli to jest sam mak, to możesz go swobodnie
użyć.
> Trzeba tylko trochę więcej wody dać - to nie będzie syrop. Bo to zmielone
> masz przecież suche. (a jak się mak mieli w domu to jest namoczony)
> Nie dawaj od razu za dużo, żeby nie wyszło za rzadkie - to jest bardzo
gęsta
> masa.
> Jeśli to jest mak wymieszany z bułką tartą (jest takie coś w sklepach) to
> się nie nadaje. Możesz go za to swobodnie użyć do ciasta na tort makowy.
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
Jest to tylko mak, nie spotkalam mieszanki z bulka tarta. Sprobuje zrobic
mniej "ciagnacy" sie syrop, dziekuje za odpowiedz
Kaczucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |