Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mak do makowca
Date: Tue, 26 Mar 2002 12:08:25 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 23
Sender: j...@p...onet.pl@raya.kabaty.2a.pl
Message-ID: <a7pkuc$p9g$1@news.onet.pl>
References: <5pYn8.14999$gN2.120880@news.chello.at>
NNTP-Posting-Host: raya.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1017141004 25904 213.25.123.146 (26 Mar 2002 11:10:04 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Mar 2002 11:10:04 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:101842
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Iwona Malek" <i...@c...at> napisał w wiadomości
news:5pYn8.14999$gN2.120880@news.chello.at...
> Na stronie Joasi Duszczynskiej znalazlam ciekawie wygladajacy przepis na
> makowca, ale tam do masy potrzebny jest caly mak ktory moczymy i mielimy,
> ale co zrobic z juz zmielonym makiem (nie moge znalezc takiego
> niezmielonego) czy wystarczy go wymieszac z syropem cukrowym? czy moze
> troche zalac wrzatkiem, bardzo prosze o pomoc, poniewaz obiecalam
tesciowej
> makowiec, a w zyciu go jeszcze nie robilam
Sprawdź dokładnie skład. Jeśli to jest sam mak, to możesz go swobodnie użyć.
Trzeba tylko trochę więcej wody dać - to nie będzie syrop. Bo to zmielone
masz przecież suche. (a jak się mak mieli w domu to jest namoczony)
Nie dawaj od razu za dużo, żeby nie wyszło za rzadkie - to jest bardzo gęsta
masa.
Jeśli to jest mak wymieszany z bułką tartą (jest takie coś w sklepach) to
się nie nadaje. Możesz go za to swobodnie użyć do ciasta na tort makowy.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|