Data: 2002-03-26 11:08:25
Temat: Re: mak do makowca
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Iwona Malek" <i...@c...at> napisał w wiadomości
news:5pYn8.14999$gN2.120880@news.chello.at...
> Na stronie Joasi Duszczynskiej znalazlam ciekawie wygladajacy przepis na
> makowca, ale tam do masy potrzebny jest caly mak ktory moczymy i mielimy,
> ale co zrobic z juz zmielonym makiem (nie moge znalezc takiego
> niezmielonego) czy wystarczy go wymieszac z syropem cukrowym? czy moze
> troche zalac wrzatkiem, bardzo prosze o pomoc, poniewaz obiecalam
tesciowej
> makowiec, a w zyciu go jeszcze nie robilam
Sprawdź dokładnie skład. Jeśli to jest sam mak, to możesz go swobodnie użyć.
Trzeba tylko trochę więcej wody dać - to nie będzie syrop. Bo to zmielone
masz przecież suche. (a jak się mak mieli w domu to jest namoczony)
Nie dawaj od razu za dużo, żeby nie wyszło za rzadkie - to jest bardzo gęsta
masa.
Jeśli to jest mak wymieszany z bułką tartą (jest takie coś w sklepach) to
się nie nadaje. Możesz go za to swobodnie użyć do ciasta na tort makowy.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|