« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-25 16:11:14
Temat: mąka krupczatkaWitam i przejdę od razu do sedna.
Chciałabym zrobić ciasto kruche, ale w skałdzie mam mąkę krupczatkę...
Problem polega na tym, że jestem aktualnie w Finlandii i nie jestem w stanie
przetłumaczyć "krupczatki" na tutejszy hardcorowy język [nawet za
pośrednictwem języka angielskiego, bo też nie znalazłam angielskiego
odpowiednika krupczatki].
Pytanie brzmi: jaką maką można zastapić krupczatkę?
Ewentualnie: czy ktoś dysponuje sprawdzonym przepisem na ciasto kruche
(takie jak do tarty) i mógłby mi go zapodać? [w razie czego: tak znam stonę
google ;)]
Pozdrawiam śnieżnie
- Tusiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-25 17:21:09
Temat: Re: mąka krupczatkaTusiek <b...@n...poczta.onet.pl> napisał(a):
> Chciałabym zrobić ciasto kruche, ale w skałdzie mam mąkę krupczatkę...
> Problem polega na tym, że jestem aktualnie w Finlandii i nie jestem w
stanie
> przetłumaczyć "krupczatki" na tutejszy hardcorowy język [nawet za
> pośrednictwem języka angielskiego, bo też nie znalazłam angielskiego
> odpowiednika krupczatki].
> Pytanie brzmi: jaką maką można zastapić krupczatkę?
Pasuje mi /z angielska :-) / pastry flour:http://szort.pl/pastry-flour
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-25 18:26:46
Temat: Re: mąka krupczatkaTusiek wrote:
>
> Chciałabym zrobić ciasto kruche, ale w skałdzie mam mąkę krupczatkę...
Nie jest konieczna, moze byc zwykla biala pszenna maka
> Ewentualnie: czy ktoś dysponuje sprawdzonym przepisem na ciasto kruche
> (takie jak do tarty) i mógłby mi go zapodać?
Moge Ci podac moj przepis na kruche ciasto, slodkie i nie slodkie.
Zaznaczam, ze ja nie dodaje wody do mojego ciasta na tarte:
Kruche nie slodkie:
3 ugotowane na twardo zoltka
1 szklanka (160 gr) maki
100 g masla
Zoltka rozetrzec widelcem, lub przez sitko, posiekac maslo z maka, dodac
zoltka, zagniesc czubkami palcow. Cieplo palcow spowoduje polaczenie
maki z maslem. Moze byc bardzo grudkowate, i nie trzeba wygniatac, zeby
sie trzymalo, wystarczy wysypac te kruszonke do formy i ugniesc na
plasko bez dziur.
Piec w 160ĄC, az brzegi zaczna zmieniac kolor.
Kruche slodkie:
3 ugotowane na twardo zoltka
1 szklanka (160 gr) maki
140 g masla
140 gr cukru
Zoltka rozetrzec widelcem, lub przez sitko, posiekac maslo z maka, dodac
cukier, zoltka, zagniesc czubkami palcow. Dalej tak samo, jak wyzej.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-25 18:41:01
Temat: Re: mąka krupczatka
On 25 Sty, 16:11, "Tusiek" <b...@n...poczta.onet.pl> wrote:
> Chciałabym zrobić ciasto kruche, ale w skałdzie mam mąkę krupczatkę...
> Problem polega na tym, że jestem aktualnie w Finlandii i nie jestem w stanie
> przetłumaczyć "krupczatki" na tutejszy hardcorowy język [nawet za
> pośrednictwem języka angielskiego, bo też nie znalazłam angielskiego
> odpowiednika krupczatki].
> Pytanie brzmi: jaką maką można zastapić krupczatkę?
Wysyłałam niedawno paczkę do Finlandii, niedrogo. Może Ci wysłać
krupczatkę, lub gotowe ciasto? Tamta paczka dotarła nazajutrz :-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-25 18:56:50
Temat: Re: mąka krupczatka
Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1169750461.441664.291280@j27g2000cwj.googlegrou
ps.com...
On 25 Sty, 16:11, "Tusiek" <b...@n...poczta.onet.pl> wrote:
Ewentualnie: czy ktoś dysponuje sprawdzonym przepisem na ciasto kruche
(takie jak do tarty) i mógłby mi go zapodać? [w razie czego: tak znam stonę
google ;)]
Możesz też grzebnąc w Wielkim Żarciu ( www. gotowanie.wkl.pl ) jestem
przekonan że coś znajdziesz, przepisy od użytkownika Bahus są zazwyczaj
świetne.
--
Pozdrawiam
Agnieszka Malinowska / AgMa
----------------------------------------------------
----------------------------
Zapraszamy na nasze aukcje:
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=456
9001
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-25 19:13:20
Temat: Re: mka krupczatka"Magdalena Bassett":
>> Chciałabym zrobić ciasto kruche, ale w skałdzie mam mąkę krupczatkę...
> Nie jest konieczna, moze byc zwykla biala pszenna maka
O, to siŤ ćwietnie sk¸ada, bo t nazwŤ po tutejszemu znam. :)
> Moge Ci podac moj przepis na kruche ciasto, slodkie i nie slodkie.
> Zaznaczam, ze ja nie dodaje wody do mojego ciasta na tarte:
//ciach
DziŤki za oba przepisy. Nie bŤdŤ siŤ martwi jak nie znajdŤ mki typu
krupczatka. :)
I nawet mam pomys¸ na to "wytrawne" ciasto"... :D
Pozdrawiam reniferowo,
Tusiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-01-25 19:18:01
Temat: Re: mąka krupczatka
"czeremcha" napisała:
>> Pytanie brzmi: jaką maką można zastapić krupczatkę?
>
> Pasuje mi /z angielska :-) / pastry flour:http://szort.pl/pastry-flour
Przetłumaczyłam /z angielska ;-) / na tutejszy "dialekt" [dla
zainteresowanych: leivos jauho ;)] i jutro będę buszować w sklepie. :)
Jeśli nie znajdę (a z tym się liczę), to skorzystam z dalszych propozycji
(Wkn lub p. Magdy).
Z białymi pozdrowieniami,
Tusiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-01-25 19:27:49
Temat: Re: mąka krupczatka
Użytkownik "AgMa" napisała:
> Możesz też grzebnąc w Wielkim Żarciu ( www. gotowanie.wkl.pl ) jestem
> przekonan że coś znajdziesz, przepisy od użytkownika Bahus są zazwyczaj
> świetne.
Dzięki, faktycznie jest tam sporo propozycji. :)
Nie wiem czy nie skorzystam z "Placka śmietanowego z malinami", tylko maliny
czymś zastąpię.
Pozdrawiam północnie,
Tusiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-01-25 19:32:19
Temat: Re: mąka krupczatkaUżytkownik "Ikselka" napisała:
Wysyłałam niedawno paczkę do Finlandii, niedrogo. Może Ci wysłać
krupczatkę, lub gotowe ciasto? Tamta paczka dotarła nazajutrz :-)))
____
Nie, naprawdę dzięki za propozycję, ale mam tu spędzić trochę czasu, więc
muszę się obcykać albo z tutejszymi nazwami produktów, albo z zamiennikami
tychże.
Dość już, że nie znając nazwy kupiłam żeberka do pieczenia, a wydawało mi
się, że to schab z kością... ;)
Takich wpadek już trochę mam za sobą... I dużo mnie jeszcze czeka. :)
Pozdrawiam serdecznie,
Tusiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-01-26 17:30:10
Temat: Re: mąka krupczatkaDziękuję wszystkim za porady. :)
Pozdrawiam styczniowo,
Tusiek
ps: i wyczochrałam w sklepie mąkę krupczatkę! :) Leivos Jaucho- to właśnie
to cudo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |