Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia makaron domowy makaron domowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

makaron domowy

Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl!wsisiz.edu.
pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!n
ot-for-mail
From: "Vefour" <V...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: makaron domowy
Date: Sun, 10 Aug 2003 20:29:43 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <bh62v7$ac5$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ve69.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1060540199 10629 80.50.232.69 (10 Aug 2003 18:29:59
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 10 Aug 2003 18:29:59 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:169624
Ukryj nagłówki

od dluzszego czasu eksperymentuje z makaronem domowym - w sumie roboty
niewiele, a wszyscy umieraja z zachwytu "jak ci sie chcialo" etc etc. Tak
wiec jak malym ksoztem zaimponowac:

maka: ja najbardziej lubie po polowie pszenna tipo 00 (u nas to najblizsza
chyba bedzie tortowa lub 550tka) i semolina (z tym gorzej, wiec w razie
braku niech bedzie sama zwykla)

jajka - po jednym na 100 gram maki. jak jestem w bojowym nastroju robie bez
jajek, z woda lub bialkami only.

I tyle. Z maki kopczyk, w srodek jajka, beltam i powli zagarniam make, aby
wyszla masa i sie nie rozlalo. Potem ugniatam, dodajac ew. maki (wilgotnosc
zalezy od rodzaju maki, wielkosic jajek, powietrza, czasami mozna i 20% maki
dodac wiecej). Zagniatanie zawsze reczne - po pierwsze lubie, po drugie
makaron ma inny smak niz z maszyny - ale jak ktos woli maszyne, prosze
bardzo ,byle powoli. Po ok. 10 minutach zostawiam na 0,5h. Potem walkuje -
tutaj z reguly preferuje moja maszyne do makaronow, wiec dziele duza kule na
mniejsze i po kolei przepuszczam - nie lubie bardzo cienkiego ciasta, wiec
te kilka mm zawsze ma. Walkiem sie tez da, ale to dluzsza zabawa i ciezko
opisac - sztuka w tym, aby byl duzy walek, walkujemy od srodka na zewnatrz,
obrot o 1/4 i tak ciagle, pod koniec nabieramy ciasto na walek i go
rozwalkowujemy na super cienko. Latwiej pokazac niz opsiac, ale pokazac tez
ciezko :) Podsypujemy maka (preferuje semoline, bo grubsza i sosy potem
lepiej sie lepia - u nam moze wyjsciem bedzie krupczatka, trza
zaeksperymentowac) caly czas.

Jak chwile odpocznie kroje (recznie, lubie jak paski sa nierowne) - pasy
makarony skladam "na zakladke" z obu stron, jak sie spotkaja to nakladam
jeden zwiniety rulon na drugi i koje paski jakie chce - potem chwytam w
miejscu zgiecia i energicznie szarpie - makaron ladnie sie rozprostowuje. Na
bok, troche maki, znow czeka z 0,5 h. Potem do osolonej wody na chwile (az
wyplynie) i ready. Nadmiar do woreczka i ladne kilka dni moze lezec.

V.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?