| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-29 09:39:46
Temat: malze... i nie tylko - małe co niecoDzieńdoberek wszystkim :-)))
Uielbiam owoce morza - wszystkie. Niestety niewiele znam fajnych przepisow
na szybkie i smaczne potrawy z udzialem tych smakolykow. Najlepsze sa te juz
te wyprubowane wiec jesli macie cos ciekawego "w rekawie" chetnie
skorzystam.
Sama moge podzielic sie swietnym przepisem na spagetti w bialym winie z
malzami. Pycha.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-29 10:44:17
Temat: Re: malze... i nie tylko - małe co nieco
Użytkownik "vika1" <v...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ad27fb$e63$1@news.tpi.pl...
> Dzieńdoberek wszystkim :-)))
> Uielbiam owoce morza - wszystkie. Niestety niewiele znam fajnych przepisow
> na szybkie i smaczne potrawy z udzialem tych smakolykow. Najlepsze sa te
juz
> te wyprubowane wiec jesli macie cos ciekawego "w rekawie" chetnie
> skorzystam.
> Sama moge podzielic sie swietnym przepisem na spagetti w bialym winie z
> malzami. Pycha.
>
>
Prosze bardzo:
Kupić słoik albo dwa małży we własnej zalewie.
Odsączyć je na sitku nie wylewając wody spod nich (będzie potrzebna).
Dwa albo trzy ząbki czosnku rozgnieśc i wrzucić na rozgrzaną odrobine oliwy.
Przesmażyć dosłownie sekundę i dodać małże. Dodać z dwie malutkie czuszki w
skórkach i z ogonkami ( ja używam takie ze słoika) i przesmażyć razem. . Po
jakiś 5-10 min. wyciagnąć papryczki i dodac płyn spod małży i dusić razem
jeszcze przez chwilę.
Na samym końcu wrzucić do ugotowanego makaronu (najlepiej spaghetti).
Zapewniam - "śmierdzi" cudownie a jeszcze lepiej pachnie.
Patrycja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-29 12:41:31
Temat: Re: malze... i nie tylko - małe co nieco> Przesmażyć dosłownie sekundę i dodać małże. Dodać z dwie malutkie czuszki
w
> skórkach i z ogonkami ( ja używam takie ze słoika) i przesmażyć razem. .
Po
> jakiś 5-10 min. wyciagnąć papryczki
Mam male pytanko: co to sa te "czuszki" vel papryczki. To chilli?
Mapet
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-29 14:34:48
Temat: Re: malze... i nie tylko - małe co nieco
Użytkownik "Mapet(ka)" <l...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ad2ia6$83b$1@news.tpi.pl...
> > Przesmażyć dosłownie sekundę i dodać małże. Dodać z dwie malutkie
czuszki
> w
> > skórkach i z ogonkami ( ja używam takie ze słoika) i przesmażyć razem. .
> Po
> > jakiś 5-10 min. wyciagnąć papryczki
>
> Mam male pytanko: co to sa te "czuszki" vel papryczki. To chilli?
> Mapet
>
> --
> "Primum non stresere..."
>
>
to jest rodzaj papryczki z tego co słyszałam nazywają je właśnie czuszki.
Te w słoiczku mają tak ok 1 cm i są piekielnie ostre. Dodają tym małżom
lekko ostrawego smaku. Natomiast takiej solo do skonsumowania nie polecam -
próbowałam i myślalam że mi dym uszami wyjdzie ;-))
Pat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-29 21:18:56
Temat: Re: malze... i nie tylko - małe co niecosposobów na małże jest tysiące, gorzej z samymi dobrymi małżami. Czasem ma
Makro, naprawdę OK.
Ja lubie tak: cebulkę drobno kroję, takoż chudy boczek w paseczki,
pieczareczki. Małże obmyte na boku czekają. Pietruszka świeżo posiekana też
czeka. Wino i śmietana takowoż.
Do gara jakiś tłuszcz (preferencje rózne, ja jednka wolę oliwę) i cebulka.
Potem boczek.. Po chwili (cebulka szklista, boczek podsmazony) pieczarki.
Jak woda z pieczarek odparuje trochę, małże. Na to wrzące wino białe
wytrawne i kilak minut gotujemy pod przykryciem. Zdejmujemy z gazu, wlewamy
śmietanę i wrzucamy pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Polecam do picia gewurztraminer.
Rozmarzyłem się.
V.
Użytkownik "vika1" <v...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ad27fb$e63$1@news.tpi.pl...
> Dzieńdoberek wszystkim :-)))
> Uielbiam owoce morza - wszystkie. Niestety niewiele znam fajnych przepisow
> na szybkie i smaczne potrawy z udzialem tych smakolykow. Najlepsze sa te
juz
> te wyprubowane wiec jesli macie cos ciekawego "w rekawie" chetnie
> skorzystam.
> Sama moge podzielic sie swietnym przepisem na spagetti w bialym winie z
> malzami. Pycha.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |