Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "vefour" <v...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: malze... i nie tylko - małe co nieco
Date: Wed, 29 May 2002 23:18:56 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <ad3gl7$pmf$1@news.tpi.pl>
References: <ad27fb$e63$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pj172.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1022707177 26319 217.99.210.172 (29 May 2002 21:19:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 May 2002 21:19:37 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110391
Ukryj nagłówki
sposobów na małże jest tysiące, gorzej z samymi dobrymi małżami. Czasem ma
Makro, naprawdę OK.
Ja lubie tak: cebulkę drobno kroję, takoż chudy boczek w paseczki,
pieczareczki. Małże obmyte na boku czekają. Pietruszka świeżo posiekana też
czeka. Wino i śmietana takowoż.
Do gara jakiś tłuszcz (preferencje rózne, ja jednka wolę oliwę) i cebulka.
Potem boczek.. Po chwili (cebulka szklista, boczek podsmazony) pieczarki.
Jak woda z pieczarek odparuje trochę, małże. Na to wrzące wino białe
wytrawne i kilak minut gotujemy pod przykryciem. Zdejmujemy z gazu, wlewamy
śmietanę i wrzucamy pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Polecam do picia gewurztraminer.
Rozmarzyłem się.
V.
Użytkownik "vika1" <v...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ad27fb$e63$1@news.tpi.pl...
> Dzieńdoberek wszystkim :-)))
> Uielbiam owoce morza - wszystkie. Niestety niewiele znam fajnych przepisow
> na szybkie i smaczne potrawy z udzialem tych smakolykow. Najlepsze sa te
juz
> te wyprubowane wiec jesli macie cos ciekawego "w rekawie" chetnie
> skorzystam.
> Sama moge podzielic sie swietnym przepisem na spagetti w bialym winie z
> malzami. Pycha.
>
>
|