Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!news.rmf.pl!not-for-mail
From: "Perfekcja" <p...@r...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: malze... i nie tylko - małe co nieco
Date: Wed, 29 May 2002 12:44:17 +0200
Organization: RMF FM
Lines: 28
Message-ID: <ad2be3$6k4$1@skipper.vpn.rmf>
References: <ad27fb$e63$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: walker.rmf.pl
X-Trace: skipper.vpn.rmf 1022669060 6788 193.111.27.242 (29 May 2002 10:44:20 GMT)
X-Complaints-To: a...@r...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 May 2002 10:44:20 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110260
Ukryj nagłówki
Użytkownik "vika1" <v...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ad27fb$e63$1@news.tpi.pl...
> Dzieńdoberek wszystkim :-)))
> Uielbiam owoce morza - wszystkie. Niestety niewiele znam fajnych przepisow
> na szybkie i smaczne potrawy z udzialem tych smakolykow. Najlepsze sa te
juz
> te wyprubowane wiec jesli macie cos ciekawego "w rekawie" chetnie
> skorzystam.
> Sama moge podzielic sie swietnym przepisem na spagetti w bialym winie z
> malzami. Pycha.
>
>
Prosze bardzo:
Kupić słoik albo dwa małży we własnej zalewie.
Odsączyć je na sitku nie wylewając wody spod nich (będzie potrzebna).
Dwa albo trzy ząbki czosnku rozgnieśc i wrzucić na rozgrzaną odrobine oliwy.
Przesmażyć dosłownie sekundę i dodać małże. Dodać z dwie malutkie czuszki w
skórkach i z ogonkami ( ja używam takie ze słoika) i przesmażyć razem. . Po
jakiś 5-10 min. wyciagnąć papryczki i dodac płyn spod małży i dusić razem
jeszcze przez chwilę.
Na samym końcu wrzucić do ugotowanego makaronu (najlepiej spaghetti).
Zapewniam - "śmierdzi" cudownie a jeszcze lepiej pachnie.
Patrycja
|