Data: 2002-05-29 10:44:17
Temat: Re: malze... i nie tylko - małe co nieco
Od: "Perfekcja" <p...@r...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "vika1" <v...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ad27fb$e63$1@news.tpi.pl...
> Dzieńdoberek wszystkim :-)))
> Uielbiam owoce morza - wszystkie. Niestety niewiele znam fajnych przepisow
> na szybkie i smaczne potrawy z udzialem tych smakolykow. Najlepsze sa te
juz
> te wyprubowane wiec jesli macie cos ciekawego "w rekawie" chetnie
> skorzystam.
> Sama moge podzielic sie swietnym przepisem na spagetti w bialym winie z
> malzami. Pycha.
>
>
Prosze bardzo:
Kupić słoik albo dwa małży we własnej zalewie.
Odsączyć je na sitku nie wylewając wody spod nich (będzie potrzebna).
Dwa albo trzy ząbki czosnku rozgnieśc i wrzucić na rozgrzaną odrobine oliwy.
Przesmażyć dosłownie sekundę i dodać małże. Dodać z dwie malutkie czuszki w
skórkach i z ogonkami ( ja używam takie ze słoika) i przesmażyć razem. . Po
jakiś 5-10 min. wyciagnąć papryczki i dodac płyn spod małży i dusić razem
jeszcze przez chwilę.
Na samym końcu wrzucić do ugotowanego makaronu (najlepiej spaghetti).
Zapewniam - "śmierdzi" cudownie a jeszcze lepiej pachnie.
Patrycja
|