Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anka P." <t...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: mazurek czekoladowy na kruchym cieście
Date: Mon, 02 Apr 2007 09:46:43 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 46
Message-ID: <euqckp$22i$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: anpa003.net.autocom.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1175500249 2130 213.134.169.237 (2 Apr 2007 07:50:49
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Apr 2007 07:50:49 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl-PL; rv:1.7.13) Gecko/20060717
Debian/1.7.13-0.2ubuntu1
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294329
Ukryj nagłówki
Witam
Postanowiłam zrobic mazurek według przepisu jaki znalazłam na stronce
pl.rec.kuchnia.
"CIASTO:
* 250g maki
* 180g masla
* 100g cukru
* 2 zoltka
* szczypta soli
MASA:
* 4 jajka
* 250g cukru
* 250g czekolady
* 120g maki
* 120g zmielonych migdalow
* 120g rodzynkow
Posiekac dokladnie na stolnicy maslo z maka, dodac zoltka, cukier i sol;
szybko zagniesc ciasto i zostawic na godzine do schlodzenia. Ochlodzone
ciasto rozlozyc na wysmarowanej tluszczem blasze i upiec lekko w piecu,
aby nieco pozolklo. Jajka utrzec z cukrem do bialosci, dodac rozgrzana
czekolade i dalej ucierac, dodajac stopniowo make. Dobrze utarta mase
zmieszac z rodzynkami i posieknymi migdalami, rozciagnac na lekko
upieczonym ciescie, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec powoli ok.
20 minut."
I nie wiem co zrobiłam nie tak, bo wyszedł mi ... powiedzmy taki sobie.
Zrobiłam dokładnie wg przepisu, ale ciasto kruche mi odpadało od
czekoladowej góry, a tak czekoladowa część wyszła strasznie ciężka.
Da się zjeść tego mazurka, ale koniecznie popijając, na sucho nie wchodzi.
Zakalec wyszedł mi może raz czy dwa razy w życiu, więc pieczenie ciast
mnie nie przerasta :-). Natomiast ten mazurek to kompletna porażka.
I tak się zastanawiam czy wszystko jest w tym cieście ok, bo na przykład
w mazurku z bakaliami i marmoladą jaki zawsze piekę na Wielkanoc jest
odrobina proszku do pieczenia do kruchego ciasta.
Macie jakąs radę? Może proporcje nie takie, bo wystąpił błąd przy
wpisywaniu na stronkę?
Pozdrawiam
--
Anka P.
|