« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-18 23:26:13
Temat: Re: miesko na befsztykiOn Fri, 10 Jan 2003 11:43:30 +0100, "walkie!" <w...@w...net.pl>
wrote:
>
>> Sloneczko Moje :-)
>> Nie jest tak zle, jak Ci sie wydaje.
>> Ty masz klopot, bo jestes w zasadzie skazana nu hipermarket.
Najlepsza poledwice wolowa kupujemy w duzym hipermarkecie "COSTCO".
Mozna sobie zamowic w dowolnej ilosci, ksztalcie, zapakuja
hermetycznie i tylko sie odbiera. Za pol godziny lub na nastepny
dzien.
>> Ja mam lepiej, bo kilka malych sklepikow w okolicy bezposredniej.
>> Moge zamowic kawalek poledwicy z prawdziwego zdarzenia lub, w ostatecznosci, tzw.
bialej pieczeni... i zrobimy sobie befsztyki po
>> angielsku, czyli z kropelka w srodku...
Czyli tak zwane "medium". Inny wariant to "rare", w ktorych okolo 50 %
miesa jest surowa, zapieczona jest krew w srodku. Wymaga rzeczywiscie
patelni tytanowej, bo inne, przy zetknieciu z miesem stygna za szybko
i nie ma jak "zapiec" zawartosci.
>> Mozna tez zrobic dobre befsztyki z poledwicy konskiej - i ponoc - wlasnie te sa
klasyczne!
>> Kiedys konine mozna bylo dostac we Wrocku w Hali Targowej. Jak jest dzisiaj - nie
wiem.
Yuup, ale mieso konskie jest znacznie slodsze od wolowiny. Nie kazdy
przepada. Inny rodzaj miesa to mieso bizonie. Bardzo smaczne i zdrowe.
Mozna czasami dostac u nas.
Zreszta kazde mieso z przezuwacza sie nadaje. Raczej jest to kwestia
odpowiedniego przyrzadzenia. A wiec na przyklad uzycia sosow (tak jak
do "steaks") .
Klasyczny befsztyk jednak jest zrobiony tylko na odrobinie smalcu (
patelnie pokryte teflonem znakomicie sie nadaja wlasnie dlatego, ze
mieso nie przywiera).
Z punktu widzenia dietetycznego mieso wolowe nalezy niewatpliwie do
najzdrowszych ( choc i obecnie wieprzowina, po udoskonaleniach
hodowlanych i wyhodowaniu "ras" nisko-cholesterolowych) tez niewiele
ustepuje.
Pozdrawiam
dradam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-18 23:29:30
Temat: Re: miesko na befsztyki
"dradam" <x...@p...onet.pl> a écrit dans le message de news:
5...@4...com...
> On Thu, 9 Jan 2003 18:16:37 +0100, "Ewa \(siostra Ani\) N."
> <n...@y...com> wrote:
>
>
> PS. Sorry za uzywanie angielskiej pisowni na "steak", ale nie wiem jak
> to teraz po polsku.
>
Wg moich obserwacji przyjela sie pisownia "steki", fonetycznie...
Ale to moze "krajowi" potwierdza
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-18 23:30:25
Temat: Re: miesko na befsztykiOn 19 Jan 2003 00:19:27 +0100, b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
wrote:
>>
>
>stek, Adasiu :-)
>Jakze milo Cie powitac :-)))
>Barbara
Rowniez !
>
>PS
>Twoje ksiazki maja sie dobrze, czyli nadal czekaja na moje pojscie na poczte :(
>przeprosiny wielkie...
>
W dyby Wacpania zakuje !
Pozdrowka
dradam
PS. Jak widac wszystkie drogi prowadza do Rzymu, czyli do kuchni. Choc
moj adres (w tym i pocztowy) znacznie sie zmienil.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 00:07:27
Temat: Re: miesko na befsztykiczyzby koledzy medycy tutaj zawitali??-)))))))))
"dradam" <x...@p...onet.pl> a écrit dans le message de news:
a...@4...com...
> On Fri, 10 Jan 2003 11:43:30 +0100, "walkie!" <w...@w...net.pl>
> wrote:
>
>
> >
> >> Sloneczko Moje :-)
> >> Nie jest tak zle, jak Ci sie wydaje.
> >> Ty masz klopot, bo jestes w zasadzie skazana nu hipermarket.
>
> Najlepsza poledwice wolowa kupujemy w duzym hipermarkecie "COSTCO".
> Mozna sobie zamowic w dowolnej ilosci, ksztalcie, zapakuja
> hermetycznie i tylko sie odbiera. Za pol godziny lub na nastepny
> dzien.
>
>
> >> Ja mam lepiej, bo kilka malych sklepikow w okolicy bezposredniej.
> >> Moge zamowic kawalek poledwicy z prawdziwego zdarzenia lub, w
ostatecznosci, tzw. bialej pieczeni... i zrobimy sobie befsztyki po
> >> angielsku, czyli z kropelka w srodku...
>
> Czyli tak zwane "medium". Inny wariant to "rare", w ktorych okolo 50 %
> miesa jest surowa, zapieczona jest krew w srodku. Wymaga rzeczywiscie
> patelni tytanowej, bo inne, przy zetknieciu z miesem stygna za szybko
> i nie ma jak "zapiec" zawartosci.
>
> >> Mozna tez zrobic dobre befsztyki z poledwicy konskiej - i ponoc -
wlasnie te sa klasyczne!
> >> Kiedys konine mozna bylo dostac we Wrocku w Hali Targowej. Jak jest
dzisiaj - nie wiem.
>
>
> Yuup, ale mieso konskie jest znacznie slodsze od wolowiny. Nie kazdy
> przepada. Inny rodzaj miesa to mieso bizonie. Bardzo smaczne i zdrowe.
> Mozna czasami dostac u nas.
>
> Zreszta kazde mieso z przezuwacza sie nadaje. Raczej jest to kwestia
> odpowiedniego przyrzadzenia. A wiec na przyklad uzycia sosow (tak jak
> do "steaks") .
>
> Klasyczny befsztyk jednak jest zrobiony tylko na odrobinie smalcu (
> patelnie pokryte teflonem znakomicie sie nadaja wlasnie dlatego, ze
> mieso nie przywiera).
>
> Z punktu widzenia dietetycznego mieso wolowe nalezy niewatpliwie do
> najzdrowszych ( choc i obecnie wieprzowina, po udoskonaleniach
> hodowlanych i wyhodowaniu "ras" nisko-cholesterolowych) tez niewiele
> ustepuje.
>
> Pozdrawiam
>
> dradam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 00:40:04
Temat: Re: miesko na befsztykiOn Sun, 19 Jan 2003 01:07:27 +0100, "Ania Nieszkowska"
<n...@n...fr> wrote:
>czyzby koledzy medycy tutaj zawitali??-)))))))))
Oczywiscie. Po to sie je, aby potem leczyc. Albo odwrotnie. Niektorzy
nawet twierdza, ze jedzenie tez leczy.
Pozdrawiam
dradam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 00:53:57
Temat: Re: miesko na befsztykiFrom: "Ania Nieszkowska" <n...@n...fr>
czyzby koledzy medycy tutaj zawitali??-)))))))))
+++++++++++++++++++++++++
Aniu, medycy to tez ludzie :-)
Malo tego, ludzie o duszach na ogol artystycznych
dosc wszechstronni w rozumieniu swiata
w tym na ogol lubiacy dobra kuchnie :-)
Pozdrowka :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.443 / Virus Database: 248 - Release Date: 2003.01.11
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 00:57:21
Temat: Re: miesko na befsztykia niech tam wam w kanadzie bawoly i krewetki i lososie dobrze rosna...
Ania (sioistra Ewy)
"dradam" <x...@p...onet.pl> a écrit dans le message de news:
9...@4...com...
> On Sun, 19 Jan 2003 01:07:27 +0100, "Ania Nieszkowska"
> <n...@n...fr> wrote:
>
> >czyzby koledzy medycy tutaj zawitali??-)))))))))
>
>
> Oczywiscie. Po to sie je, aby potem leczyc. Albo odwrotnie. Niektorzy
> nawet twierdza, ze jedzenie tez leczy.
>
> Pozdrawiam
>
> dradam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 01:57:46
Temat: Re: miesko na befsztykiFrom: "dradam" <x...@p...onet.pl>
> On 19 Jan 2003 00:19:27 +0100, b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
> wrote:
>
Usiluje wyslac list na powyzszy adres [po wycieciu nospam] - ale wszystko mi wraca z
powrotem....
Prosze, napisz sam:
b...@i...com.pl
Pozdrowka :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.443 / Virus Database: 248 - Release Date: 2003.01.10
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 10:22:20
Temat: Re: miesko na befsztyki
> PS. Sorry za uzywanie angielskiej pisowni na "steak", ale nie wiem jak
> to teraz po polsku.
Ja znam takich co po pól roku juz nie rozumieja polskiego a akcent ! Ho ho,
sam Buszzzz junior z geba pelna
texanskich steków takiego nie ma;)
pozdro
Slavo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 13:55:19
Temat: Re: miesko na befsztyki"Ania Nieszkowska" <n...@n...fr> a écrit dans le message de news:
3e29f7f5$0$292$6...@n...free.fr...
> a niech tam wam w kanadzie bawoly i krewetki i lososie dobrze rosna...
> Ania (sioistra Ewy)
Dzien dobry, Aniu...
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |