« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-24 07:45:14
Temat: misa ze stali nierdzewnejWitam Grupowiczów,
Mam następujący problem. Potrzebowałam miski, ale wyjatkowo dużej. Głównie
do robienia sałatki owocowej (w sporej ilości) i mieszania w niej startych
warzyw (robię mieszanki warzywne dla psa, nawet nie pytajcie... :) Wszystko
co mam w domu, łącznie z największym garnkiem, jest za małe i przy mieszaniu
zawartość się wysypuje.
Ostatnio zwiedzałam sobie sklep Ikea i rzuciła mi się w oczy taka oto misa
ze stali nierdzewnej:
http://tinyurl.com/6x23e
Dokonałam tzw. zakupu pod wpływem impulsu i zadowolona przyniosłam trofeum
do domu. Ale spotkałam się z nieprzychylną reakcją ze strony mamy, która
twierdzi, że pokrojone owoce lub warzywa + stal to nie najlepsze połączenie,
bo coś tam się utlenia, owoce będą szybko ciemnieć, itp... Mama twierdzi, że
lepsza byłaby miska np. plastikowa.
Czy to prawda? I jesli tak, to poradźcie proszę co kupić.
--
best regards
Asia/niedzielka/Jona [wroclaw]
joanna (at) niedzielka (dot) com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-24 07:52:00
Temat: Re: misa ze stali nierdzewnej> Czy to prawda? I jesli tak, to poradźcie proszę co kupić.
Do mieszania duzej ilości składników i zagniatania ciasta z większej ilości
mąki uzywam miski tupperware - Maksymilian. Jest naprawdę duza - 7,5 l
pojemności i bardzo poręczna do wyrabiania ciasta. Niestety, jak wszystko
tupperware nie jest to tania sprawa...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 08:35:02
Temat: Tuppet waraUżytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ct29gd$ltm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Czy to prawda? I jesli tak, to poradźcie proszę co kupić.
>
> Do mieszania duzej ilości składników i zagniatania ciasta z większej
ilości
> mąki uzywam miski tupperware - Maksymilian. Jest naprawdę duza - 7,5 l
> pojemności i bardzo poręczna do wyrabiania ciasta. Niestety, jak
wszystko
> tupperware nie jest to tania sprawa...
Ktoś tu zaczyna przeginać z reklamowaniem...
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 09:16:41
Temat: Re: Tuppet wara
>
> Ktoś tu zaczyna przeginać z reklamowaniem...
niczego nie raklamuje, przynajmniej nie w takim sensie jak to sugerujesz.
Nie zdarza Ci się rozmawiać ze znajomymi na jakis temat i powiedziec, ze
akurat w danym temacie to czy tamto sie sprawdziło?
Ja nie poruszam tematu konkretnych marek, ale jak ktoś pyta o lodówkę, to
mówię że ja sobie chwalę electroluxa a jak pyta o miski to to samo mówię o
tupperware i tyle.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 09:31:08
Temat: Re: misa ze stali nierdzewnejJoanna Pawlus wrote:
> Witam Grupowiczów,
>
> Mam następujący problem. Potrzebowałam miski, ale wyjatkowo dużej. Głównie
> do robienia sałatki owocowej (w sporej ilości) i mieszania w niej startych
> warzyw (robię mieszanki warzywne dla psa, nawet nie pytajcie... :) Wszystko
> co mam w domu, łącznie z największym garnkiem, jest za małe i przy mieszaniu
> zawartość się wysypuje.
>
> Ostatnio zwiedzałam sobie sklep Ikea i rzuciła mi się w oczy taka oto misa
> ze stali nierdzewnej:
>
> http://tinyurl.com/6x23e
>
> Dokonałam tzw. zakupu pod wpływem impulsu i zadowolona przyniosłam trofeum
> do domu. Ale spotkałam się z nieprzychylną reakcją ze strony mamy, która
> twierdzi, że pokrojone owoce lub warzywa + stal to nie najlepsze połączenie,
> bo coś tam się utlenia, owoce będą szybko ciemnieć, itp... Mama twierdzi, że
> lepsza byłaby miska np. plastikowa.
>
> Czy to prawda? I jesli tak, to poradźcie proszę co kupić.
Jeśli tak, to również nie powinno się gotować warzyw ani owoców w
stalowo-nierdzewnych garnkach!! Ani kroić stalowym nożem!! A owoce w
puszkach? Stal chyba jest nawet lepsza niż cynowana blacha. ;-)
Wydaje mi się, że reakcja Twojej mamy jest troszkę przesadzona.
Najlepiej to spróbuj sama i oceń.
I daj nam znać.
Ździho
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 10:11:08
Temat: Re: misa ze stali nierdzewnej
> Wydaje mi się, że reakcja Twojej mamy jest troszkę przesadzona.
>
Starszym osobom stalowe naczynia kojarza się z aluminiowymi, takie kiedys
były garnki i w tych nie można było trzymać produktów kwasnych.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 14:49:05
Temat: Re: misa ze stali nierdzewnej"Joanna Pawlus" <a...@...stopce> wrote in message
news:ct29e1$p3f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Dokonałam tzw. zakupu pod wpływem impulsu i zadowolona przyniosłam trofeum
> do domu. Ale spotkałam się z nieprzychylną reakcją ze strony mamy, która
> twierdzi, że pokrojone owoce lub warzywa + stal to nie najlepsze połączenie,
> bo coś tam się utlenia, owoce będą szybko ciemnieć, itp... Mama twierdzi, że
> lepsza byłaby miska np. plastikowa.
>
> Czy to prawda? I jesli tak, to poradźcie proszę co kupić.
Do wiekszosci owocow i warzyw to chyba nie ma znaczenia, szczegolnie gdy nie
przechowujesz w nich produktow a uzywane sa tylko do przyrzadzania skladnikow.
Zasada natomiast jest uzywanie w kuchni do niektorych potraw/produktow naczyn
nie-reaktywnych (tzn. takich, ktore nie wchodza w szybkie reakcje chemiczne z
produktami spozywczymi.) Np. jesli wyciskasz sok z cytryny to lepiej robic to do
pojemnika "plastykowego" czy porcelanowego niz do miski ze stali czy zeliwa.
Ale miski stalowe w kuchni sa wspaniale i niezasapione, gdyz sie nie tluka, latwo sie
myja i nie przyjmuja zapachow. Wiekszosc wspolczesnych "plastykow" ma te same zalety
ale ja jakos lubie np. dzwiek metalowej trzepaczki przy ubijaniu bialek w stalowej
misce.
:-)))
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |