« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-24 17:15:18
Temat: moj dzemzrobilam go, 2 kg owocow, 1 kg cukru i zelfix gellwe. Wszystko ok ale
Wam tez wyszlo to rzadkie?
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-24 17:31:48
Temat: Re: moj dzemUżytkownik walkie! napisał:
> zrobilam go, 2 kg owocow, 1 kg cukru i zelfix gellwe. Wszystko ok ale
> Wam tez wyszlo to rzadkie?
Tak mi sie zdaje ze on gestnieje :)
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-24 21:30:48
Temat: Re: moj dzemDnia 2003-06-24 19:31:48 w sprzyjających okolicznościach przyrody grupowicz
*walkie!* skreślił te o to słowa:
> Użytkownik walkie! napisał:
>> zrobilam go, 2 kg owocow, 1 kg cukru i zelfix gellwe. Wszystko ok ale
>> Wam tez wyszlo to rzadkie?
> Tak mi sie zdaje ze on gestnieje :)
Z gellwe zawsze mi wychodzi rzadkie, takei jakies dziwne. Juz wiecej ei
zdradze zelfixu dr Oetkera. IMO jest najlepszy, najskuteczniejszy i nigdy
sie na nim nie zawiodłam.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-25 06:38:04
Temat: Re: moj dzem
Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:1wa4qwut30guj.dlg@Lia.pyry.net...
>
> Z gellwe zawsze mi wychodzi rzadkie, takei jakies dziwne. Juz wiecej ei
> zdradze zelfixu dr Oetkera. IMO jest najlepszy, najskuteczniejszy i nigdy
> sie na nim nie zawiodłam.
> --
mialam podobne doswiadczenia, popieram :)
wkn z bolem glowy :(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-25 06:49:23
Temat: Re: moj dzem
"walkie!" <w...@w...net.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bda0up$9m7$1@nemesis.news.tpi.pl...
> zrobilam go, 2 kg owocow, 1 kg cukru i zelfix gellwe. Wszystko ok ale
> Wam tez wyszlo to rzadkie?
> o
> ooo walkie!
A ja do dzemu uzywam takiego specjalnego cukru, w zaleznosci jaki stosunek
cukru do owocow chce uzyskac np. 1:1, lub 2:1, lub 3:1.Wybralam 2:1 i dzem
wyszedl gesty a nawet dobry(nie mam doswiadczenia w robieniu dzemow), ale
mialam nadmiar owocow ....
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-25 08:08:55
Temat: Re: moj dzemUżytkownik Lia napisał:
> Z gellwe zawsze mi wychodzi rzadkie, takei jakies dziwne. Juz wiecej ei
> zdradze zelfixu dr Oetkera. IMO jest najlepszy, najskuteczniejszy i nigdy
> sie na nim nie zawiodłam.
A ja znowoz po oetkerze czuje sie taka chemiczna. Strasznie mi
niesmakuje dzem z nim. A z gellwe - ZGESTTNIAL. Dzis wyprobowalam jeden
sloik bo mialam jeden do polowy napelniony i jest pycha :)
Tylko mam pytanie, scisle sie trzymacie proporcji cukru i owocow. Bo jak
owocow dalabym wlasnie tyle ile wymagaja tak z checia zmniejszylabym
dawke cukru.
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-25 09:24:45
Temat: Re: moj dzemDnia 2003-06-25 10:08:55 w sprzyjających okolicznościach przyrody grupowicz
*walkie!* skreślił te o to słowa:
> A ja znowoz po oetkerze czuje sie taka chemiczna. Strasznie mi
> niesmakuje dzem z nim. A z gellwe - ZGESTTNIAL. Dzis wyprobowalam jeden
> sloik bo mialam jeden do polowy napelniony i jest pycha :)
> Tylko mam pytanie, scisle sie trzymacie proporcji cukru i owocow. Bo jak
> owocow dalabym wlasnie tyle ile wymagaja tak z checia zmniejszylabym
> dawke cukru.
Ja zawsze daje tyle cukru ile każą, boja słodkie kocham nad zycie, a im
słodsze tym lepsze, ale sądze ze spokojnie mozna zmniejszyc porcje cukru.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-25 09:33:16
Temat: Re: moj dzemUżytkownik Lia napisał:
>
> Ja zawsze daje tyle cukru ile każą, boja słodkie kocham nad zycie, a im
> słodsze tym lepsze, ale sądze ze spokojnie mozna zmniejszyc porcje cukru.
Dla mnie kilo cukru na kilo owocow to za duzo jednak.
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-25 10:06:11
Temat: Re: moj dzemIn article <bdbq7l$kpv$1@atlantis.news.tpi.pl>, w...@w...net.pl
says...
> Użytkownik Lia napisał:
>
> >
> > Ja zawsze daje tyle cukru ile każą, boja słodkie kocham nad zycie, a im
> > słodsze tym lepsze, ale sądze ze spokojnie mozna zmniejszyc porcje cukru.
> Dla mnie kilo cukru na kilo owocow to za duzo jednak.
>
Ja wiem zalezy czy owoce slodkie czy nie ale, cukier to tez srodek
konserwujacy oprocz gotowania i powinno byc go wlasnie chyba z 50% zeby
dobrze swoja role spelnic.
Jak sie zrobi ok to takie jedzonko bedzie prawie wieczne ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-25 11:38:33
Temat: RE: moj dzem> A ja znowoz po oetkerze czuje sie taka chemiczna. Strasznie mi
> niesmakuje dzem z nim. A z gellwe - ZGESTTNIAL. Dzis
> wyprobowalam jeden
> sloik bo mialam jeden do polowy napelniony i jest pycha :)
> Tylko mam pytanie, scisle sie trzymacie proporcji cukru i
> owocow. Bo jak
> owocow dalabym wlasnie tyle ile wymagaja tak z checia zmniejszylabym
> dawke cukru.
>
> --
>
> o
> ooo walkie!
> o http://walkie.cegla.art.pl
> + Nawet ząb bywa wstawiony
Witam!
Ja jak robię to nie trzymam się dokładnie proporcji podawanych na opakowaniu
żelfixa (dr oetker) i np robiąc dżem z 4-5 kg truskawek daję tylko 2 żelfixy
i około 1 kg cukru po prostu próbuję czy smakowo mi odpowiada i zawsze
pyszny, gęsty wychodzi i raczej chemicznie nie smakuje a rodzinka i znajomi
się zajadają. Dodam aby kolor i smak fajniejszy był to trochę soku z cytryny
wciskam a jak nie mam to kwasku cytrynowego ale wolę sok i po zagotowaniu
owoców przecieram je przez sito ale nie takie gęste i wtedy rozpływa to się
w ustach. Najlepiej ta metoda sprawdza się przy śliwkach bo ich nie muszę
pestkować tylko w całości do gara i potem przetrzeć.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |