Data: 2002-03-05 08:49:10
Temat: montignac- głupie pytania
Od: "Asia Slocka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Być moze są to głupie pytanie, ale mam nadzieję że mimo to
postaracie się mi pomóc:-)
1. Cytat "kaloria jest to ilość energii potrzebna do podniesienia
temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
Proszę, wytłumaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
Bo to, że o jeden stopień rozumiem, ale dlaczego tylko w tak wąskim
zakresie?
2. Dalej w pełen dezaprobaty sposób pisze że wyliczenia ilości kalorii
są teoretyczne i wyłącznie przybliżone, dobrze, ale czy to samo
nie można powiedzieć o liczeniu IG?
3.Skąd wiadomo któy makaron podlega pastyfikacji? Takich informacji nie
znalazłam na etykietkach
4. Prawdę mówiąc nie bardzo logiczna wydaje mi się teoria liczenia
wypadkowej stężenia cukru, ale ja w ogóle logiczna nie jestem, moze dlatego.
Zgodnie z tym co pisze M. lepiej jest po zjedzeniu czegoś o wysokim IG
zjeść coś jeszcze (o niskim IG) niż nie jeść w ogóle.
Ale dlaczego? Dlaczego w jedną stronę IG się dodaje, a w drugą odejmuje?
To chyba tyle, pozdrawiam
Asia :-)
|