From: "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: musze to zrobic! Podaje przepis:
Date: Wed, 16 Jan 2002 19:56:02 +0100
Lines: 20
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
NNTP-Posting-Host: host-217-74.tele2.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: host-217-74.tele2.pl
Message-ID: <3c45cc6c$1@news.vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1011207276 host-217-74.tele2.pl (16 Jan 2002 19:54:36 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92253
Ukryj nagłówki
gnocchi po parysku
ciasto: do rondla wlozyc galke m. 30 g masla, troche soli i pieprzu, wlac
125 ml wody i zagotowac. Make dodac (65g) i mieszac az zacznie sie formowac
kule i odstawac od scianek. Przelozyc do miski, schlodzic, dodac 2
roztrzepane jajka az powstanie gladka masa. Wymieszac z tartym serem gruyere
i odstawic.
Zrobic sos beszamelowy (15 g masla, 2 lyzki maki ). W innym rondlu zagotowac
mleko (250 ml), przelac do schlodzonej amsy zrobionej wczesniej z masla i
maki i calosc zagotowac. Potem zdjac z ognia, dodac 10 deko posiekanej
szynki i 50 g startego sera.
Ugotowac gnocchi (tu gosc ma wyciskacz specjalny, ale coz, ja nie mam). I
potem tak: naczynie zaroodporne posmarowac maslem i posypac sola i pieprzem.
Wlac okolo 1/4 sosu , ulozyc kluski warstwami, obtaczajac sosem i konczac na
nim. No i zapiekac 10 minut a potem zwiekszyc temperature do okolo 200
stopni i piec az beda z wierzchu zrumienione...Brzmi niezle, a na zdjeciu
wygalda tak, ze sie jutra juz doczekac nie moge:-)
Moze sie przyda komus...
Kaska
|