Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "plucia" <p...@p...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: na powitanie orzechowiec
Date: Wed, 23 Jan 2002 15:10:56 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 40
Sender: o...@p...onet.pl@ip22a.cnet.iton.pl
Message-ID: <a2mg59$43k$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: ip22a.cnet.iton.pl
X-Trace: news.onet.pl 1011794921 4212 213.155.170.22 (23 Jan 2002 14:08:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Jan 2002 14:08:41 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93131
Ukryj nagłówki
Witam serdecznie po raz pierwszy wszystkich grupowiczów :))
W ramach wkupnego podaję przepis na orzechowca:
CIASTO:
50 dag mąki
15 dag cukru
20 dag masła
2 jaja
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody;
Miód i sodę rozpuścić w ciepłym mleku. Masło posiekać z mąką, dodać do tego
utarte z cukrem jajka oraz roztopiony miód z sodą. Zagnieść ciasto,
podzielić na 2 części. Dużą blachę (od piekarnika) posmarować
masłem/margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec pierwszy placek na
ciemnozłoty kolor (ok. 15-20 min. w 180-200 stopni C).
w międzyczasie przygotowac MASĘ ORZECHOWĄ:
10 dag cukru
12 dag masła
2 łyżki miodu
25 dag orzechów włoskich-pokruszonych;
Wszystko ogrzać na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Masę wyłożyć na drugi placek i podobnie jak pierwszy piec tylko15-20 min.
nie przejmując się "bulgotaniem" masy.
Po upieczeniu placki ostudzić. Przygotować MASĘ DO PRZEŁOŻENIA:
6 łyżek kaszy manny
1/2 l mleka
1 żółtko
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki masła;
Kaszę manną ugotować, po wystudzenu utrzeć z masłem, dodać żółtko i
ewentualnie do smaku spirytusu.
Mase wyłożyć na pierwszy placek i przykryć tym z orzechami. UWAGA! Ciasto
"nadaje się do jedzenia" po 2-3 dniach, dopiero wtedy jest mięciutkie
i...mniam :)
Pozdrawiam, Ewa
|