Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate
.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: na rozgrzewke
Date: 25 Nov 2001 20:22:27 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 37
Message-ID: <006501c175e6$12788260$0200a8c0@tea>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1006716147 3994 192.168.240.245 (25 Nov 2001 19:22:27 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Nov 2001 19:22:27 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA13255
for <p...@n...pl>; Sun, 25 Nov 2001 20:18:32 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA13255
for <p...@n...pl>; Sun, 25 Nov 2001 20:18:32 +0100
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id UAA13255
for <p...@n...pl>; Sun, 25 Nov 2001 20:18:32 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:83744
Ukryj nagłówki
Mam wyrzuty sumienia, bo ostatnio coraz mniej czasu, zeby grupe czytac
-((( Zebyscie o mnie calkiem nie zapomnieli, podrzucam przepis na "Chili Cha
Cha Cha", ktore przyjemnie rozgrzewalo nas w tym tygodniu.
W duzym rondlu rozgrzewamy 4 lyzki oliwy, wrzucamy na nia posiekana duza
cebule, 1 czerwona i 1 zielona papryke pokrojone w gruba kostke (kostki
cebuli i papryki moga byc dosc "ordynarne", nie rozpadna sie wtedy i chili
jest lepsze). Smazymy prawie do miekkosci a na koniec dodajemy 6 duzych
zabkow czosnku (zmiazdzonych oczywiscie). Podsmazamy jeszcze ciagle
mieszajac pare minut, zeby czosnek stracil surowosc. 0.5 kg dobrej, chudej
kielbasy (hm - my bierzemy "lokalny wytwor" pt. poznanska - ale mysle, ze
kazdy ma jakas ulubiona odmiane - powinna byc raczej chuda i smaczna
oczywiscie ;-) kroimy w polplasterki i podsmazamy na oliwie na zloto-brazowo
(ja lubie, zeby byla mocno przysmazona). Kielbache odstawiamy i na pateli
podsmazamy 0,5 kg mielonej wolowiny (najlepiej jakiegos lepszego mieska).
Teraz do miesa dodajemy kielbase i zaczynamy czarowac - wrzucamy do gara
sloiczek przecieru pomidorwego (to jest jakies 0,5 szklanki, kopiasta
lyzeczke chili, 2 lyzeczki kminu rzymskiego (cumin), na czubku lyzeczki
cynamonu, 2 lyzki oregano, 0,5 lyzeczki papryki ostrej i pieprz czarny do
smaku. Garnek przykrywamy i dusimy to jadlo piekielne przez klilka minut.
Teraz dorzucamy 2 puszki pomidorow pelati (takie po czterystapare gram
kazda), nie przykrywamy tylko dusimy jeszcze kilkanascie minut. Na koniec
wrzucamy osaczona puszke fasolki Kidney i dusimy jeszcze chwilke, ale tak
zeby sie nie rozleciala. na koniec doprawiamy sola i sosem Tabasco Podajemy
posypana serem zoltym i (jak kto ma) natka kolendry z chlebem, albo z ryzem,
albo z nalesnikami, albo co tam komu w duszy gra ;-)
Herbatka
PS1: Moja Mama za pierwszym razem z niewiedzy dodala zamiast cuminu kminku
(przepis byl po angielsku) i tez bylo dobre :-))
PS2: Czeka mnie 7-dniowy tydzien pracy :-((( a mam taki fajny przepis do
wyprobowania - coz moze w przyszlym tygodniu.
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|