Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia nieco OT tlumaczenia kulinarne

Grupy

Szukaj w grupach

 

nieco OT tlumaczenia kulinarne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-04-28 11:51:05

Temat: nieco OT tlumaczenia kulinarne
Od: "Herbatka" <b...@d...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przegladalam sobie wczoraj ksiazeczke pt. "Kuchnia indyjska" Lukasza
Zielinskiego wydana w serii Encyklopedia kulinarna przez Wydawnictwo TEN w
1990r. I troszke mi szczeka spadla. Otoz pan Zieliski we wstepie, w ktorym
charakteryzuje po krotce kuchnie indyjska zapewnia nas "Zestaw przypraw,
ktore podajemy w przepisach jest dostepny na polskim rynku" . No to czytam
sobie, i co ? Pomijam fakt, ze przy jednej z potraw prosza nas o dodanie
lisci curry, ktore wykorzystuje sie tylko w stanie swiezym, bo suszone
calkowicie traca swe wlasciwosci i z tego wzgledu w Polsce ani w calej
Europie ich raczej nie uswiadczysz ( przyprawa curry dostepna u nas nie ma z
nimi nic wspolnego). Moje zdziwienie wywolaly pojawiajace sie w prawie
kazdej potrawie przyprawy fenugrik i turmerik. Tak, tak nie mylicie sie.
Fenugreek to po angielsku kozieradka a turmeric kurkuma. Nasuwa sie wiec
pytanie: Z jakiej anglojezycznej ksiazki kucharskiej zrzynal pan Zielinski i
dlaczego nie chcialo mu sie nawet dokladnie sprawdzic, jak brzmia nazwy
przypraw po polsku ? Bo zakladam, ze gdyby uczyl sie gotowania u jakiegos
anglojezycznego Hindusa, to poznalby przyprawy po wygladzie i nie sadzil
takich kwiatkow. Mam tylko nadzieje, ze nikt z czytelnikow tej ksiazki nie
zniechecil sie do kuchni indyjskiej poszukujac bezskutecznie jakiegos
mitycznego fenguriku :-)) Bo potrawy byly bardzo smakowite.
Herbatka
****************************************************
************
Minds are like parachutes, they must be open to work.





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-04-28 20:13:50

Temat: Re: nieco OT tlumaczenia kulinarne-lisce curry
Od: "Izabela Sowula" <i...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał(a)

...prosza nas o dodanie
> lisci curry, ktore wykorzystuje sie tylko w stanie swiezym, bo suszone
> calkowicie traca swe wlasciwosci i z tego wzgledu w Polsce ani w calej
> Europie ich raczej nie uswiadczysz ( przyprawa curry dostepna u nas nie ma z
> nimi nic wspolnego).
Oczywiscie zgadzam sie, ze swieze liscie curry sa najlepsze, ale suszone tez
mozna dostac w sklepach, gdzie mozesz kupic przyprawy do kuchni poludniowych
Indii-Tamil Nandu i Sri Lanki(w miejscach gdzie sa duze skupiska Tamilow).
Sama najczesciej uzywam swiezych (z zamrazarki), ale niejednokrotnie uzywalam
suszonych, gdy nie mialam innego wyboru.

Mam tylko nadzieje, ze nikt z czytelnikow tej ksiazki nie
> zniechecil sie do kuchni indyjskiej poszukujac bezskutecznie jakiegos
> mitycznego fenguriku :-)) Bo potrawy byly bardzo smakowite.
> Herbatka
Zgadzam sie i jesli jestescie zainteresowani, to moge wkrotce podac kilka
sprawdzonych przepisow z naszej tamilsko-polskiej kuchni.

Iza

--
List wyslano przez bramkę www<>news http://www.newsgate.pl/wwwnews.shtml

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-04-29 07:12:41

Temat: Odp: nieco OT tlumaczenia kulinarne-lisce curry
Od: "Zalewscy" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Izabela Sowula wrote:
>....... jesli jestescie zainteresowani, to moge wkrotce podac kilka
> sprawdzonych przepisow z naszej tamilsko-polskiej kuchni.

Jesli sprawdzone, to bardzo prosze. Nie to, ze nie chce mi sie sprawdzac
nowych przepisow, ale z doswiadczenia wiem, ze teoria bywa na bakier z
praktyka. Ciekawa jestem, jak udaje sie ten mariaz tamilsko-polski?
Pozdrowienia
Ula


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

szparagi z grzybami w kremie estragonowym
Skrzydełka w sosie miodowo-barbecue
W wyborczej napisali
Sajgonki?
pychota

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »