Data: 2003-01-12 15:58:16
Temat: o co chodzi z marchewką i inne rewelacje ;-) wyszło dłuuugie
Od: "misiczka" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pożyczyłam od mojej mamy książkę " Nasz wspaniały mózg. Jak wspomagać go
dietą" Jean Carper - Wydawnicto "Książka i Wiedza" 2000 r (www.kiw.com.pl)
I oto co tam przeczytałam:
"Niewiarygodna historia z marchewką i inne fakty.
Niestety niektóre dane indeksu glikemicznego różnych produktów spożywczych
są przestarzałe i błędne. Pierwsze badania wykonywano na początku lat
osiemdziesiątych. Dziś niektóre z tych danych zostały zastąpione wynikami
nowych badań. Mimo to pokutują w literaturze. Przykładem tego niech będzie
historia z marchewką.
Z powodu błędnej informacji miliony Amerykanów na diecie węglowodanowej o
niskich wartościach GI ( niektórzy z nich to diabetycy, inni chcą schudnąć,
stracić apetyt lub zyskać energię) zostało błędnie poinformowanych, że
powinni trzymać się możliwie daleko od marchewki, bo jest ona rzekomo
produktem o wysokiej wartości GI. Tymczasem nowsze badania wykazały, że
marchew ma niską wartość GI. Co więcej, zawiera tak niewiele węglowodanów
(zaledwie 5 do 7 procent, czyli 3 gramy w pół kubka marchwi), że aby wpłynąć
na poziom cukru, trzeba zjeść ponad pół kilograma marchwi na jedno
posiedzenie.
Podsumowanie.
Surowa, gotowana lub puszkowana marchewka wywiera bardzo dobre działanie na
poziom cukru i na funkcjonowanie mózgu. Zupełnie nie powoduje skoków poziomu
glukozy we krwi. Rozpowszechnione przekonanie, że marchew jest szkodliwa dla
diabetyków, osób pragnących schudnąć i wszystkich innych, jest błędne
twierdzi Jennie Brand Miller z Uniwersytetu w Sydney w Australii. Prowadzi
ona szeroko zakrojone badania nad określaniem indeksu glikemicznego różnych
środków spożywczych."
Doczytałam dalej, ze ryż biały ma tak naprawdę IG 44, brązowy 55, miód 58,
kukurydza prażona 55, chipsy ziemniaczane 54.
Dalej autorka pisze, że "potrawy kwaśne łagodzą uderzenie glukozy. Na
przykład cztery łyżeczki od herbaty octu (wchodzące w skład sosu do sałatki,
zawierające również dwie łyżeczki od herbaty oliwy) obniżyły wysokość
szczytu poziomu cukru we krwi o całe 30 procent! Połączenie octu z
ziemniakami w sałatce ziemniaczanej (ziemniaki jak pamiętamy charakteryzują
się wysokim GI) obniżyło GI o 25 procent. Dr Jennie Brand-Miller wykazała,
że wszystkie rodzaje octu, a także sok cytrynowy, mają podobne działanie z
tym, że ocet z czerwonego wina był najbardziej aktywny. Prawdopodobnie
kwaśne potrawy trawione są wolniej i wolniej przechodzą z żołądka do
dalszych odcinków przewodu pokarmowego, co zwalnia proces przedostawania się
cukru z przewodu pokarmowego do krwioobiegu.
Podobne działanie ma chleb przyrządzany na zakwasie (ma on niższą wartość GI
niż inne pieczywo), zawiera bowiem kwas mlekowy. Inne kwaśne potrawy które
także mają dodatni wpływ na szybkość uwalniania cukru, to jogurt, również
zawierający kwas mlekowy. Sok grapefruitowy i pomarańczowy ma podobne, lecz
słabsze działanie. Ogólnie biorąc, kwasy o mniejszej cząsteczce (kwas octowy
i mlekowy) są bardziej aktywne niż kwasy o większej cząsteczce (jabłkowy i
cytrynowy) zawarte w owocach"
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Prawda działa jak gorzkie wino: jest przykra w smaku,
lecz dobrze wpływa na trawienie
http://www.misiczka.republika.pl
|