Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia oliwa

Grupy

Szukaj w grupach

 

oliwa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-05-07 14:20:11

Temat: oliwa
Od: Pawel Walinowicz <m...@s...uci.agh.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej
Czy ktos moglby rozszyfrowac jak uzywac i jak rozumioec rozne rodzaje
oliwy z oliwek? te rozne tloczenia jedno- lub wiecej- krotne...

Pawel "Pablo" Walinowicz
m...@s...uci.agh.edu.pl
http://mops.uci.agh.edu.pl/~mieteg
SMS: => http://sms.centertel.pl 501028527



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-05-07 15:41:06

Temat: Re: oliwa
Od: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pawel Walinowicz wrote:
>
> Hej
> Czy ktos moglby rozszyfrowac jak uzywac i jak rozumioec rozne rodzaje
> oliwy z oliwek? te rozne tloczenia jedno- lub wiecej- krotne...

na potrzeby puszkkki ewa hełpa zrobila opracowanie nt. tluszczow:
http://puszkkka.spinacz.pl/tluszcze.php3

oto fragment dotyczacy oliwy z oliwek:

Oliwa z oliwek to gęsty, zielonkawy olej, wyciskany z oliwek. Jest bogaty w
tłuszcze jednonienasycone i stanowi dobre źródło podstawowego kwasu
tłuszczowego - kwasu linolowego. Oliwa z oliwek zawiera także kwas
oleinowy, który wraz z kwasem linolowym wchodzi w skład kwasów z grupy
Omega-3. Hamują one rozwój miażdżycy, obniżając ilość 'złego' (LDL)
cholesterolu i podnosząc poziom 'dobrego' (HDL), a także zapobiegają
tworzeniu się wolnych rodników.

W przypadku tego produktu możemy mieć do czynienia z następującymi
rodzajami:

* oliwa extra vergine (extra virgin olive oil) - najlepsza i najdroższa.
Powinno się ją spożywać na surowo. Może być lekko mętna i z osadem. Często
pakowana jest w ciemne szkło.
* oliwa vergine (virgin olive oil) - nieco gorszej jakości, lecz o bardziej
uniwersalnym znaczeniu: nadaje się do sałatek, gotowania i smażenia.
* zwykła oliwa vergine (ordinary virgin olive oil) - polecana do gotowania,
smażenia oraz spożywania na surowo.
* oliwa wytłokowa (olive - pomace oil) - nadaje się do sałatek i majonezu.
* oliwa rafinowana (rafined olive oil) - polecana do gotowania, smażenia i
pieczenia.
* oliwa (olive oil) - to mieszanina oliwy rafinowanej i virgin. Polecana do
spożycia na surowo.
* oliwa wytłokowa rafinowana (olio di sanse rettificato) - odpowiednia do
smażenia.

Na europejskim rynku jest ponadto dostępna aromatyzowana oliwa z oliwek ,
np. o smaku cytrynowym.

Jak przechowywać?

Oliwę z oliwek przede wszystkim należy przechowywać z dala od światła, w
chłodnym miejscy, ale nie w lodówce - zbyt niska temperatura sprawia, że z
oliwy wytrąca się osad, co obniża jej walory odżywcze.

Zamknięta fabrycznie butelka lub puszka z oliwą może być przechowywana dwa
lata, natomiast po otwarciu - trzy miesiące.

Pamiętaj!
Kupując olej lub oliwę z oliwek, wybieraj produkt 'tłoczony na zimno'.

pozdr.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

winian potasu???
Dlaczego zakalec?
OT - meble FORTE - system Progress - ile to warte?
Re: Pianka do capuccino
witam po weekendzie - sałatki i... gofry

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »