| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-19 09:39:05
Temat: orzechowkaWitam!
Na poczatku pozdrawiam wszystkich serdecznie, to swietna grupa.
Dostalam wczoraj zielone orzechy wloskie i stad moje pytanie czy nie jest
juz za pozno na nalewke orzechowa?
Jak sie do tego zabrac?
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-19 22:04:09
Temat: Re: orzechowkaOn Thu, 19 Jul 2001 11:39:05 +0200, "Ania" <a...@p...onet.pl>
wrote:
>Witam!
>Na poczatku pozdrawiam wszystkich serdecznie, to swietna grupa.
>Dostalam wczoraj zielone orzechy wloskie i stad moje pytanie czy nie jest
>juz za pozno na nalewke orzechowa?
>Jak sie do tego zabrac?
Zaczac od zrobienia nalewu orzechowego - niby troche pozno ale jak te
orzechy jeszcze miekkie to pewnie sie nadadza. Pozniej to kwestia
dobrania wlasciwej ilosci nalewu, doprawienia (troche cukru, troche
jakichs przypraw korzennych...). I uwazaj - zeby zamiast orzechowki
nie wyszly ci orzechowe krople na zoladek - przesadzenie z iloscia
nalewu w orzechowce skonczyc sie moze ze po jednym kieliszeczku konia
z kopytami sie bedzie w stanie zjesc...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-21 04:15:19
Temat: Re: orzechowka
Użytkownik "Ania" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9j69on$1p7$1@news.tpi.pl...
> Witam!
> Na poczatku pozdrawiam wszystkich serdecznie, to swietna grupa.
> Dostalam wczoraj zielone orzechy wloskie i stad moje pytanie czy nie jest
> juz za pozno na nalewke orzechowa?
> Jak sie do tego zabrac?
>
> Ania
>
www.kuchnia.3miasto.pl/4740.htm
-- orzechy muszą być na tyle miękkie, żeby się dały kroić.
pozdrawiam:-))
Sławomir J. Marusiński
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-22 11:28:08
Temat: Re: orzechowka
Użytkownik "Kamas" <m...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9jb15v$jqt$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Ania" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:9j69on$1p7$1@news.tpi.pl...
> > Witam!
> > Na poczatku pozdrawiam wszystkich serdecznie, to swietna grupa.
> > Dostalam wczoraj zielone orzechy wloskie i stad moje pytanie czy nie
jest
> > juz za pozno na nalewke orzechowa?
> > Jak sie do tego zabrac?
> >
> > Ania
0,5 kg zielonych orzechów włoskich, 1Ł cynamonu, 15 goździków, 3-5
kropli
esencji migdałowej (ostrożnie!!), 1l spirytusu 96%, 1,2l wody, 0,5 kg
cukru.
Orzechy pokroić na ćwiartki, dodać korzenie i zalać mieszaniną spirytusu
z 1/4l wody, naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 tygodnie. Do
syropu z reszty wody i cukru wlać przecedzoną nalewkę, dodać esencję,
przesączyć przez bibułę filtracyjną rozlać do butelek i odstawić na ROK
aby dojrzała.
Osobiście tej receptury nie sprawdzałem ale pochodzi z książki
"Domowe piwa, wina, cydry i nalewki" Zdzisława T> Nowickiego
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |