« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-29 13:42:24
Temat: owoce i warzywa z grillamacie jakies pomysly? i jak zadbac zeby sie nie poprzypalaly owe cuda. czym
ewentualnie doprawic w trakcie grillowania jak i pozniej na talerzu. ja wiem
o bananie tylko.
wybaczcie jesli jakis powtorzony ostatnio temat ale nie zagladam tu
czesto...
pozdrawiam smacznie
Grazka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-29 14:08:13
Temat: Re: owoce i warzywa z grilla> macie jakies pomysly? i jak zadbac zeby sie nie poprzypalaly owe cuda.
czym
> ewentualnie doprawic w trakcie grillowania jak i pozniej na talerzu. ja
wiem
> o bananie tylko.
> wybaczcie jesli jakis powtorzony ostatnio temat ale nie zagladam tu
> czesto...
Parę dni temu grilowalismy cukinię, którą wcześniej, pokrojoną w plasterki
około 2cm., róznymi przyprawami sie posypało (trzeba uważać aby nie
przesolić). Na górę grubszy kawałek żółtego sera....Pycha:)
pzdr
mleczarz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-29 14:18:19
Temat: Re: owoce i warzywa z grilla
Użytkownik "grazyna" <g...@i...pl> napisał w wiadomości
news:bg5tel$oo2$1@sunflower.man.poznan.pl...
> macie jakies pomysly? i jak zadbac zeby sie nie poprzypalaly owe cuda.
czym
> ewentualnie doprawic w trakcie grillowania jak i pozniej na talerzu. ja
wiem
> o bananie tylko.
> wybaczcie jesli jakis powtorzony ostatnio temat ale nie zagladam tu
> czesto...
Bakłażan, cukinia, pomidory - w plasterki - przyprawienie: wytarzać w oliwie
z czosnkiem, bazylią, tymiankiem, oregano, troszkę soli. Zawinąć w folię
alu. Pozdrawiam. To nie warzywo, ale gorąco polecam: camembert z grilla - w
całości oczywiście :-) Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-29 15:03:03
Temat: Re: owoce i warzywa z grilla
Użytkownik "grazyna" <g...@i...pl> napisał w wiadomości
news:bg5tel$oo2$1@sunflower.man.poznan.pl...
> macie jakies pomysly? i jak zadbac zeby sie nie poprzypalaly owe cuda.
Oprócz tych wszystkich specjałów już wymienionych robiłam jeszcze pieczarki
i cebulkę. Odwrócone kapelusze pieczarek posypywałam wegetą , wkładałam
odrobinę masła i układałam na tacce z mięchem lub warzywami. No i
ziemniaczki też piekłam ale te najpierw podgotowałam. Niezłe też były
szaszłyki z ziemniaków. Małe, ugotowane ziemniaki owijałam w cienkie
plasterki boczku.
Pozdrawiam
Toffi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-29 16:28:34
Temat: Re: owoce i warzywa z grilladzieki serdeczne
jutro bede probowac!!
pzdr
Grazka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-30 02:51:15
Temat: Re: owoce i warzywa z grilla
>
>>macie jakies pomysly? i jak zadbac zeby sie nie poprzypalaly owe cuda.
>
>
Moje typy - z minimalna iloscia przypraw:
1. papryka, jesli trafi sie duza, miesista, czerwona lub zolta (nie -
ostra). Myje, kroje na pol, oczyszczam srodek, smaruje troche wewnatrz i
na zewnatrz oliwa i sole. Na grillu powoli opiekam od strony skorki na
czarno (!). Jak ostygnie, spalona skorka schodzi b. latwo, a zostaja
naturalnie pachnace fileciki, kwaskowato-slodkie, pachnace dymem.
2. cukinia - mniejsze kroje tylko na pol, wieksze, na 3-4 plastry, jak
sie uda;, nie grubsze niz 1 cm. Smaruje oliwa, sole, okladam zmiezdzonym
czzosnkiem. Na grillu klade najpierw krotko nad bezposrednim zarem, zeby
ten czosnek troche przywarl, i zeby od spodu zrobily sie ladne, brazowe
kreski od grilla. Odwaracam -- czesc czosnku wpadnie do ognia, nie ma
problemu, bo coz za zapach sie podniosi. Po chwili daje plastry na
wyzsza polke, jak jest, albo na aluminowa tacke z boku, zeby przez
jakies 10-15 minut "dogotowaly" sie.
3. ziemniaki - kroje na plasterki ok 1cm, smaruje oliwa, sole i wrzucam
na grill, podobnie jak plastry cukini powyzej, tylko na nieco dluzej.
Posypuje pokrojonym drobno swiezym rozmarynem, ewent. oregano, albo
tymiankiem. po paru minutach odwracam -- ziola spadna do ognia, ale tez
nie ma zmartwienia. Podpiekam troche, a potem na gorna polke, albo na
alu-tacke gdzies z boku, gdzie mniejszy zar, az beda calkiem miekkie, 20
minut.
4. grzyby (pieczarki, portobello) -- piec z boku, na malym zarze,
kapeluszem do grilla, nasypac troszke soli na blaszki, zeby puscily sok.
Niezbyt dlugo -- trzeba poeksperymentowac.
5. Pomidory - pyszne, ale za delikatne, gdy sie je grilluje w plastrach.
Juz raczej robie mniejsze pomidorki w calosci, ewent. polowki. Z
przyprawami, jak to u mnie, ostroznie.
6. Szparagi - genialne, jesli mlode; posolic minimalnie, posmarowac
tylko oliwa, no moze z dodatkiem kropli octu balsamicznego. Grillowac b.
krotko, nad dobrze rozgrzanymi weglami powinny wystarczyc 2 razy po 2-3
minuty.
7. Kolby slodkiej kukurydzy - jedyny dodatek to sol.
Owocow nie robilem jeszcze, ale planuje grillowane krotko na ostrym
zarze brzoskwinie (widzialem u S. Raichlena): na szpadce lub patyczku
szaszlykowym po dwie polowki dojrzalej brzoskwini w towarzystwie
swiezych listkow miety. Jakis cieply sos lub krem do tego trzeba wymyslic.
Niektorzy pieka banany, w skorce, potem, na talerzu otwieraja i dodaja
do srodka galke lodow.
Jesienia planuje eksperymenty z jablkami -- niby to oczywisty wybor, ale
wariantow moze byc sporo.
Pozdr.,
Zbyszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-30 06:54:46
Temat: Re: owoce i warzywa z grilla
Użytkownik grazyna <g...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bg5tel$oo2$...@s...man.poznan.pl...
> macie jakies pomysly? i jak zadbac zeby sie nie poprzypalaly owe cuda.
czym
> ewentualnie doprawic w trakcie grillowania jak i pozniej na talerzu. ja
wiem
> o bananie tylko.
> wybaczcie jesli jakis powtorzony ostatnio temat ale nie zagladam tu
> czesto...
....plastry ananasa z puszki delikatnie odsaczamy na sokochlonnym papierze,
obtaczamy w cukrze z dwoch stron, lekko posypujemy kazda strone papryka (w
czasie grillowania)....i podajemy jak lamacz smaku do mies z grilla.....bez
papryki kwalifikuje sie to lodow....
.....i lecimy......
AgataW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-30 07:43:51
Temat: Re: owoce i warzywa z grilla
Użytkownik "Agata" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:bg7pot$2v6s$1@foka1.acn.pl...
>
>
> ....plastry ananasa z puszki delikatnie odsaczamy na sokochlonnym
papierze,
> obtaczamy w cukrze z dwoch stron, lekko posypujemy kazda strone papryka
(w
> czasie grillowania)....i podajemy jak lamacz smaku do mies z
grilla.....bez
> papryki kwalifikuje sie to lodow....
>
ja robie zalewe z kilku lyzek oleju, cukru i ostrej papryki (albo chili), w
tym maczam plastry ananasa i na ruszt. Wysmienite do drobiu!
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-05 15:11:35
Temat: Re: owoce i warzywa z grilla
Wkn wrote:
> ja robie zalewe z kilku lyzek oleju, cukru i ostrej papryki (albo chili), w
> tym maczam plastry ananasa i na ruszt. Wysmienite do drobiu!
W ub. tygodniu jadłam grilowane grubsze plastry "zywego" ananasa. Też
dobre .
H.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |