« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-26 12:27:25
Temat: panierowanie rybySiedze w pracy, za plecami brzeczy mi radio - stacja regionalna - i wlasnie
pani ze smazalni ryb w krotkim wywiadzie powiedziala, ze panieruje ryby w
mace kukurydzianej i dzieki temu ryba ma zloty kolor i ponoc ta maka sie nie
przypala.
Moze komus sie przyda taka informacja.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-26 21:52:18
Temat: Re: panierowanie rybyBasia wrote:
> Siedze w pracy, za plecami brzeczy mi radio - stacja regionalna - i
> wlasnie pani ze smazalni ryb w krotkim wywiadzie powiedziala, ze panieruje
> ryby w mace kukurydzianej i dzieki temu ryba ma zloty kolor i ponoc ta
> maka sie nie przypala.
> Moze komus sie przyda taka informacja.
>
> pozdrawiam
> Basia
... chyba zaloze smazalnie, bo tez w ten sposob panieruje ryby. Moja
ulubiona to kawalki halibuta (panierowane w mace kukurydzianej), usmazone w
glebokim oleju i polane kwasnym sosem z czarnych porzeczek i wisni, pycha!
Fladra w mace kukrydzianej tez jest bardzo smaczna i chrupiaca.
Pozdrawiam,
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-27 04:00:34
Temat: Re: panierowanie rybyFrom: "Nikodem Kuźnik" <n...@W...albatros.gliwice.pl>
> Basia wrote:
> > Siedze w pracy, za plecami brzeczy mi radio - stacja regionalna - i
> > wlasnie pani ze smazalni ryb w krotkim wywiadzie powiedziala, ze panieruje
> > ryby w mace kukurydzianej i dzieki temu ryba ma zloty kolor i ponoc ta
> > maka sie nie przypala.
> > Moze komus sie przyda taka informacja.
> > pozdrawiam
> > Basia
> ... chyba zaloze smazalnie, bo tez w ten sposob panieruje ryby. Moja
> ulubiona to kawalki halibuta (panierowane w mace kukurydzianej), usmazone w
> glebokim oleju i polane kwasnym sosem z czarnych porzeczek i wisni, pycha!
> Fladra w mace kukrydzianej tez jest bardzo smaczna i chrupiaca.
> Pozdrawiam,
> Nik
Nikodem, a moze podasz recepte na ten slodko kwasny sos????
Zaintrygowal mnie ten halibut z takim dodatkiem...
a poniewaz mozna to zrobic w domu, tutu wisnie i czarna porzeczka...
to moze bym zrobila.. bo w spizarni mam pustki....
no.........dzem z czarnej porzeczki moze sie jeszcze znajdzie... ale nie przysiegne..
zatem.. czekam na przepis :-)
Pozdrowka
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.493 / Virus Database: 292 - Release Date: 2003.06.26
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-29 07:51:36
Temat: Halibut w kwasnym sosie owocowym [P]Barbara Czaplicka wrote:
> From: "Nikodem Ku?nik" <n...@W...albatros.gliwice.pl>
>> ... chyba zaloze smazalnie, bo tez w ten sposob panieruje ryby. Moja
>> ulubiona to kawalki halibuta (panierowane w mace kukurydzianej), usmazone
>> w glebokim oleju i polane kwasnym sosem z czarnych porzeczek i wisni,
>> pycha! Fladra w mace kukrydzianej tez jest bardzo smaczna i chrupiaca.
>> Pozdrawiam,
>> Nik
>
> Nikodem, a moze podasz recepte na ten slodko kwasny sos????
> Zaintrygowal mnie ten halibut z takim dodatkiem...
> a poniewaz mozna to zrobic w domu, tutu wisnie i czarna porzeczka...
> to moze bym zrobila.. bo w spizarni mam pustki....
> no.........dzem z czarnej porzeczki moze sie jeszcze znajdzie... ale nie
> przysiegne.. zatem.. czekam na przepis :-)
> Pozdrowka
> Barbara
Z przyjemnoscia dziele sie przepisem. Kiedys zaczerpnalem go z 'Dania rybne'
S. Koch, AWM, ale teraz przypis juz tak mi wszedl w krew ;-? ze czesto
nieco modyfikuje proporcje i skladniki.
Sam sos nie jest slodko-kwasny, bo slodyczy w nim niewiele, raczej wiecej
owocowego aromatu. Delikatny smak halibuta dobrze komponuje sie z tym
sosem.
HALIBUT W KWASNYM SOSIE OWOCOWYM:
Kawalki halibuta lekko rozmarazm, polewam sokiem z cytryny, lekko sole i
umieszczem w zimnym na 30 min.
Potem obtoczyc w mace kukuryczianej, rozbeltanym jajku i jeszcze raz w mace
kukurydzianej. Smazyc krotko - ok. 10 min w zaleznosci od wielkosci
kawalkow ryby.
Sos na ok. 2 kawalki po 100g halibuta:
W sumie ok 200g owocow, np.:
Po 100g czerwonych, czarnych lub bialych pozeczek
Po 100g wisni bez pestek
zagotowac z cukrem (1/2 lyzki) w ok. 0,5 wody.
Po zagotowaniu zmiksowac na gesty mus.
Mozna tez z mrozonych owocow zrobic mus po krotkim zagotowaniu.
Lyzke masla lub oleju podgrzac na patelni, zrobic zasmazke z 1 lyzka maki.
Do zasmazki dodac mus owocowy i pol kieliszka (ok. 50ml) czerwonego
wytrawnego wina (moze byc tez polwytrawne, wtedy sos bedzie bardziej
slodki).
Rybke na talezyk, polac sosem.
Smacznego!
Pozdrawiam,
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |